Geschiedenis Magazine: het komende nummer

De redactie is weer bezig met een prachtig nummer. Wat u daarvan kunt verwachten leest u hieronder. Dit nummer thuis ontvangen? Profiteer vóór donderdag 10 januari van onze introductieaanbieding: 1 jaar Geschiedenis Magazine van € 64,50 voor slechts € 37,50 én cadeaus!

 GM-01-2019 ok

 

De succesformule van Frederik Hendrik, de Stedendwinger

Mike Harmsen
Frederik Hendrik werd in 1625 legeraanvoerder van de Republiek, die volop in oorlog was met Spanje. Vier jaar later al presteerde hij het onmogelijke. Hij nam Den Bosch in, de vestingstad die onneembaar werd geacht omdat ze niet alleen beschikte over hoge muren, maar ook omringd werd door moeras. Dit succes leverde hem de bijnaam 'de stedendwinger' op. Hoe slaagde Frederik Hendrik er in ‘de moerasdraak’ te temmen?

Attila de Hun dwong de Romeinen op de knieën

Theo Toebosch
Attila de Hun geldt als een nietsontziende woesteling, een barbaar zonder enige finesse. Hij werd de Gesel Gods genoemd die uit was op de vernietiging van het christelijke Rome. Dit is alleen meer een filmbeeld dan wat er uit de bronnen spreekt. Zelfs de Romeinen, zijn vijanden, beseften al dat hij een bekwaam generaal was, een ambitieus heerser, een sluwe diplomaat én een meester-afperser.

Persoonlijke herinneringen aan de ‘Blitz’ in Londen, 1940

Mels Sluyser
In de eerste oorlogsmaanden bombardeerde Duitsland vele Engelse steden. Berucht werd de London Blitz. De bommen moesten schade toebrengen maar ook de bevolking demoraliseren. Dit lukte niet, al kwamen in totaal zo'n 43.000 burgers om, raakten er meer dan 100.000 gewond en verloren velen hun huis. Hoe was het om als uitgeweken Joods jongetje juist in die tijd in Engeland te bivakkeren?

De laatste uren van Oldenbarnevelt

Erik Snel
400 jaar geleden gebeurde het ongelooflijke: de machtigste man van de Republiek werd geëxecuteerd. Hoe beleefde Johan van Oldenbarnevelt zijn laatste uren? We weten het een beetje omdat zijn kamerbediende erbij was en later een verslag heeft laten optekenen. Oldenbarnevelt was ter dood veroordeeld wegens hoogverraad en landverraad. Hij zou heulen met de Spaanse vijand. Als hij schuld bekende, kon stadhouder Maurits van Oranje gratie verlenen. Maar deed hij dat? In Geschiedenis Magazine een bijzondere kijk op deze tragische dag: door de ogen van een toneelschrijver.

Friese legers op strafexpeditie met Karel de Grote

Wim van den Bosch
Waarom vocht in 791 Theoderik met zijn Friese leger in Hongarije? Uit de oude kronieken blijkt dat ze als dienstplichtigen meevochten in een enorme invasiemacht van Karel de Grote. Het ging om een strafexpeditie tegen de Avaren, die steeds probeerden stukjes van het Frankische rijk af te snoepen. In het voorjaar begonnen in het Beierse Regensburg aan de Donau de voorbereidingen voor Karels offensief. Vanuit alle windstreken van Karels rijk kwamen de ‘ontelbare aantallen soldaten en duizenden paarden’ bijeen onder leiding van hun edelen, overigens zonder dat de mannen een noemenswaardige militaire training kregen. Karel de Grote voerde zelf de hoofdmacht op de zuidelijke Donauoever aan.

 


Dit nummer thuis ontvangen? Profiteer voor donderdag 10 januari van onze introductieaanbieding!

1 jaar Geschiedenis Magazine van € 64,50 voor slechts € 37,50 + cadeaus!

Proefabonnement (2 nummers) voor slechts € 9,50De man die de skyline van oud-Istanbul bepaalde

Joost Vermeulen
Na 1453 onderging Constantinopel een metamorfose. De oude hoofdstad van het christelijke Byzantijnse rijk was ingenomen door Osmaanse legers. De kerken werden vervangen door minaretten en moskeekoepels. Istanbul, zoals de stad voortaan heette, werd vooral verbouwd tijdens de regeringen van sultan Suleiman ‘de Prachtlievende’ en zijn opvolger Selim I en het grappige is: hun zeer productieve rijksbouwmeester, die het liefst moskeeën bouwde, was geboren als christen. Sinan Pasja is haast in zijn eentje verantwoordelijk voor de skyline van het oude Istanbul.

Vergeten grensconflict Zuid-Tirol kan weer gaan spelen

Ivo van de Wijdeven
In de jaren ’70 zijn er bij bomaanslagen tientallen doden gevallen omdat veel Duitssprekende inwoners van Zuid-Tirol het nog altijd niet konden accepteren dat dit gebied na de Eerste Wereldoorlog bij Italië was gekomen. De ruzies leken bijgelegd, maar doordat Oostenrijkse politici het oud zeer oprakelen, lijkt dit slapende grensconflict nu toch weer te rommelen.

Duitse zege in 1914

Mike Harmsen
Hindenburg sliep, en zijn soldaten versloegen ondertussen de Russische legers. Lees over de Slag bij Tannenberg, een veldslag in 1914 aan het vergeten Oostfront van de Eerste Wereldoorlog.

De Spartacusopstand

Merel Klein
Hoe nepnieuws zorgde voor een bloedige burgeroorlog tussen revolutionairen, rechtse vrijkorpsen en soldaten. Er vielen in 1919 in heel Duitsland duizenden doden in enkele chaotische maanden.

En verder:

  • In Brussel ging het voormalige koloniale museum weer open. Het was meteen al controversieel
  • Godsdienstig fanatisme én opportunisme van kerkleiders zijn van alle tijden
  • Het ging in de Hongerwinter niet alleen om tulpenbollen en suikerbieten
  • Nieuwe columnist Edwina Hagen gaat schrijven over haar onderzoek naar de rebelse 18de eeuw
  • Het is een bekend schilderij: Jacoba van Beieren als romantisch bruidje. Klopt dat beeld?


Geschiedenis Magazine thuis ontvangen? Profiteer voor donderdag 10 januari van onze introductieaanbieding en ontvang dit prachtige nummer thuis.

1 jaar Geschiedenis Magazine van € 64,50 voor slechts € 37,50 + cadeaus!

Proefabonnement (2 nummers) voor slechts € 9,50

Aanmelden nieuwsbrief