Geschiedenis Magazine - editie 4 (2024)

In dit nummer

Dit nummer van Geschiedenis Magazine ook ontvangen? Neem vóór donderdag 16 mei een abonnement, dan krijg ook jij dit nummer omstreeks 30 mei in de brievenbus!

JA GRAAG                                 IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU

Complottheorieën over de pest

Claire Weeda
Complottheorieën bieden onbewezen verklaringen voor schokkende gebeurtenissen die een samenleving diep raken. Ze suggereren dat er sprake is een kwaadaardige groep samenzweerders die hun eigen, geheime belang dienen. Het internet wemelt van zulke theorieën. Maar ook vroeger tierden ze welig, signaleert Claire Weeda. Zo doken de eerste samenzweringstheorieën al meteen op na de eerste grote uitbraak van de pest in Europa, tussen 1347 en 1353. In de loop van de 15de eeuw wekten de mensen met een gevaarlijke taak, het verplegen van pestlijders en schoonmaken van pesthuizen, grote achterdocht in Noord-Brabant en Vlaanderen…

 

De zelfopoffering van Jan van Schaffelaar, 1482

Anne Doedens en Liek Mulder
Jan van Schaffelaar sprong in 1482 van de toren in Barneveld…maar waarom ook weer? Zijn daad is een van de vele incidenten uit de Hoekse en Kabeljauwse Twisten die woedden tussen 1345 en 1492, met name in Holland, Zeeland en Henegouwen. Het geweld bepaalde het leven van de tijdgenoten, en vond plaats tegen de achtergrond van de dodelijkste pandemie die Europa ooit teisterde: de pest. De Twisten staan bekend als een onbegrijpelijk verhaal, maar Geschiedenis Magazine verschaft helderheid.

 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Djoeke van Netten
Het is dit jaar 430 jaar geleden dat Nederlanders voor het eerst een ijsbeer tegenkwamen.Willem Barentsz en zijn mannen zeilden in de jaren 1590 drie keer naar het noorden, op zoek naar een nieuwe route naar China. Die vonden ze niet, maar wel witte beren aan de noordwestkust van Nova Zembla. Dat monster wilde ze levend meenemen naar Holland, maar het beest bleek wonderbaarlijk sterk…De derde reis (in 1596-97) liep uit op de befaamde overwintering op Nova Zembla. Het schip kwam vast te zitten in het ijs, een ‘behouden huis’ werd gebouwd en na vele ontberingen kwamen 12 van de 17 bemanningsleden terug in Holland. Onder hen Gerrit de Veer, die er later een beroemd boek over schreef. Daarin staan veel ijselijke berenverhalen – de eerste die we hier te horen kregen.

 

De formidabele Olympias, moeder van Alexander de Grote

Martijn Icks
Genadeloze feeks, bazige moeder, sluwe gifmengster en extatische slangenbezweerster: Olympias van Epirus (ca. 375-316 v.Chr.) duikt in vele rollen in de antieke bronnen op, maar is vaak omgeven door een zweem van onheil en gevaar. Als moeder van Alexander de Grote was ze een van de markantste vrouwen van haar tijd. Ze liet diverse mensen terechtstellen. Geschiedenis Magazine vertelt haar verhaal.

 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail 

Ynskje Penning
Voorjaar 1942: de Japanse opmars vordert gestaag, maar om Australië te bezetten heeft  Japan onvoldoende mankracht. Stafchef en minister van Oorlog generaal Tojo besluit daarom zoveel mogelijk eilanden in de wijde omtrek van Australië te veroveren, om zo het continent volledig te isoleren. Een van de plekken waarop zijn troepen slaags raken met de geallieerden is de Kokoda-trail, midden in het tropische oerwoud van Nieuw Guinea.

 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Evertjan van Roekel
Bergen-Belsen was één van de grotere concentratiekampen van nazi-Duitsland. In juli 1944 zaten er in een aparte afdeling 4100 Joden gevangen: het ‘sterrenkamp’, dat die bijnaam had omdat de bewoners geen kampkleding hoefden te dragen maar wel de Davidsster. Ze stonden op een speciale lijst om uitgewisseld te worden met Duitsers die in Palestina (Brits mandaatgebied) waren gearresteerd. De nazi’s overwogen namelijk steeds vaker, hoe meer hun krijgskansen keerden en hoe duurder de oorlog werd, om de Joden in hun macht te ruilen voor iets wat ze zelf wilden hebben.

 

En ook:

- Hoe at Napoleon?
-
De reputatie van Wendela Bicker, de vrouw van Johan de Witt (1635-1668)
-
De komeetachtige opkomst van Rotterdam, 1700
-
Leven als Romeinen… of toch als Germanen? Rijke Limburgse villabewoners in de oudheid
-
Gek van het niets doen in de crisisjaren 1930
-
Romeinen in Oost-Afrika
-
‘In Azië is de Koude Oorlog nooit gestopt’
-
Isabel Perón wordt in 1974 de eerste vrouwelijk president

Dit nummer van Geschiedenis Magazine ook ontvangen? Neem vóór donderdag 16 mei een abonnement, dan krijg ook jij dit nummer omstreeks 30 mei in de brievenbus!

JA GRAAG                                 IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU