Vondst zeldzame 17e-eeuwse wereldkaart

KaartEen aantal jaar geleden werd in een schoorsteen van een huis in Aberdeen (Schotland) een bundeltje met 17e-eeuwse kaartfragmenten gevonden. Deze fragmenten waren in een heel slechte staat, maar toch besloot een conservator van de National Library of Scotland een restauratiepoging te wagen. Het bleek een zeldzame wereldkaart gebaseerd op een kaart van de Nederlandse cartograaf Gerald Valck.

 

Unieke vondst
De kaart is in zijn gerestaureerde staat 2,2 bij 1,6 meter. Er is maar één ander exemplaar van de wereldkaart van Valck bekend. Een unieke vondst, die gedaan werd door mensen die bezig waren met de renovatie van een oud Schots huis. Opgerold in een plastic zak werd de kaart (of beter: wat ervan over was) aan de National Library of Scotland geschonken. Er moest extreem voorzichtig met de fragmenten worden omgegaan, telkens als de kaart werd verplaatst vielen er deeltjes af.

 

Een bijzonder resultaat
Bij verder onderzoek bleek dat de canvas achtergrond in veel betere staat was dan het papier van de kaart zelf. Tijdens het restauratieproces werd duidelijk dat een aantal delen van de papieren bovenlaag van de kaart niet meer te redden was of sowieso ontbrak. Toch is het resultaat bijzonder: van een bundeltje fragmenten naar een bijna complete, knap gerestaureerde kaart.

 

Waarom in een schoorsteen?
De kaart heeft vroeger waarschijnlijk in het huis van een machtige, rijke familie gehangen, alleen een bepaalde elite kon zich namelijk een dergelijke kaart veroorloven. Maar hoe is zo'n kaart dan in een schoorsteen in Aberdeen terechtgekomen? Conservator Clar Thomson meent dat de kaart ooit (uit pure armoe) in de schoorsteen is gestopt om de koude tocht tijdens een Schotse winter enigszins tegen te houden.

Bekijk hier een korte film die is gemaakt van het restauratieproces van de 'Chimney Map':

 

Aanmelden nieuwsbrief