Heksen in Helmond

Ruim 400 jaar geleden vond een van de grootste heksenvervolgingen plaats uit de Nederlandse geschiedenis. In 1595 werden 25 vrouwen uit de Noord-Brabantse regio Peelland veroordeeld op beschuldiging van duivelse praktijken. Hun tovenarij zou mensen en dieren doden, gewassen bederven en de christelijke samenleving ontwrichten.

De meeste vrouwen stierven op de brandstapel. Deze tragische gebeurtenis inspireerde Johan Otten tot het schrijven van het boeiende boek Duivelskwartier (2015). Het boek was de basis voor de nieuwe tentoonstelling in Kasteel Helmond over het lot van de vervolgde vrouwen. Speciale aandacht is er voor hun proces, de rol van marteling en de waterproef. Ook het toen breed verspreide geloof in magie komt aan bod.

 

Proceszakje van Heylwich Reijnders uit Eindhoven.

 

Het rijksarchief in Brussel leent voor deze gelegenheid authentieke documenten en voorwerpen uit, waaronder een proceszakje. In de late Middeleeuwen borg men de stukken van een proces niet op in dossiermappen maar in juten zakjes waar een stukje perkament op werd genaaid met de naam van de verdachte. Tijdens het proces hingen de zakjes aan een haakje. Vandaar uitdrukkingen als: ‘de zaak is hangende’ en ‘een zaak aanhangig maken’. Na het proces kregen de zakjes een nummer en werden ze op zolder opgeborgen. Van de Peellandse procesreeks is het zakje van Heylwich Reijnders uit Eindhoven bewaard gebleven. Zij overleefde de vervolging.

Delen: