80 jaar kopieerapparaat

Heeft u vandaag al ruzie gehad met het kopieerapparaat? Zat het papier vast of was de inkt op? Lees dan verder! Het is namelijk 80 jaar geleden dat Chester Carlson, op 22 oktober 1938, de eerste fotokopie maakte. Terug naar het carbonpapier wilt u toch ook niet...

Carlson werkte als octrooigemachtigde bij het octrooikantoor in New York, waar hij grote aantallen documenten moest kopiëren. Het was weliswaar gebruikelijk om al tijdens het typen of schrijven van een brief of akte met behulp van carbonpapier duplicaten te maken, maar het waren er nooit genoeg. En Carlson had last van artritis, wat het kopiëren tot een extra vervelende en pijnlijke klus maakte. Hij zocht een oplossing: thuis in de keuken experimenteerde hij met elektrofotografie.

Hoe het werkte 
Op 22 oktober 1938 maakte hij de eerste fotokopie met behulp van een zinken plaat bedekt met zwavel. Deze plaat werd elektrisch geladen en vervolgens bestrooid met een poeder van wolfsklauw (de sporen van een mossoort). Op een – in de microscopie gebruikt – voorwerpglaasje schreef Carlson de woorden ’10-22-38 Astoria’, dat legde hij op de bepoederde zinken plaat onder een felle lamp. Onder invloed van het licht verloor de elektrisch geladen zwavel zijn lading, behalve op de plekken die door de letters op het glaasje bedekt werden. Carlson blies de resten van het mospoeder weg en zag dat het poeder was blijven plakken aan de zwavel waar die niet belicht was. Het was een vage, maar waarheidsgetrouwe kopie van de tekst op het glaasje.

 

handmatig kopieren
De nadelen van handmatig kopiëren op de redactie van de New York Times in 1942 (Library of Congress).

 

Moeilijke start
Carlson probeerde zijn uitvinding te verkopen aan verschillende bedrijven, maar slaagde daar aanvankelijk niet in: het proces was nog onderontwikkeld. Men zag de noodzaak van een elektrische kopieermachine ook niet in, het carbonpapier functioneerde toch prima? Tussen 1939 en 1944 werd Carlson afgewezen door meer dan 20 bedrijven, waaronder IBM en General Electric.

Droogschrijven
Pas nadat een een non-porfit organisatie zich vanaf 1944 inzette om Carlsons elektrofotografie te verfijnen, was de kleine New Yorkse fotopapierfabrikant Haloid Corporation in 1947 geïnteresseerd in het procedé. Wel dachten ze bij Haloid dat het woord ‘elektrofotografie’ te ingewikkeld was om een markt te veroveren. Ze vroegen een hoogleraar klassieke talen van de Ohio State University om advies, en veranderden de naam in ‘xerografie’, afgeleid van de Griekse woorden die ‘droog schrijven’ betekenen. Haloid veranderde zijn naam in Xerox en introduceerde in 1949 het eerste kopieerapparaat.

Delen: