Documentaire over 'Berend Botje'

filmstill 2

 

'Berend Botje ging uit varen, met zijn scheepje naar Zuidlaren.' Wie is de schipper uit het bekende kinderliedje? Regisseur Johan Zielstra treedt in de voetsporen van de historische zeeheld van Drentse bodem.

 

Berend Botje
Generaal Louis van Heiden was wéreldberoemd na zijn succes bij de Slag van Navarino (in 1827). Maar is de naam van deze zeeheld uit Zuidlaren nog steeds bekend? Allesbehalve. Het liedje over deze maritieme held uit Zuidlaren daarentegen wel. Over Van Heiden, alias Berend Botje, is recent een interessante documentaire uitgezonden.

 

Over de regisseur
Johan Zielstra is de regisseur van de productie over de zeeheld. Hij is geschiedenisdocent aan het Nassaucollege in Assen, en maakt daarnaast diverse documentaires met een historische (en vaak ook maritieme) inslag. In gesprek met Ruslanddeskundige Hans van Koningsbrugge, die een biografie schreef over Van Heiden, ontstond het idee om een documentaire over de relatief onbekende zeeheld te maken.

 

Over de docu
Zielstra volgt de sporen van Louis van Heiden in de documentaire, die hem leiden van het Griekse Pylos tot Sint-Petersburg en van Helsinki tot Tallinn. Het verslag van deze reis wordt in de docu afgewisseld met gedramatiseerde scènes op o.a. een VOC-replica. De rol van Van Heiden wordt vertolkt door acteur Bert Rossing.


Benieuwd geworden naar de documentaire? Je kunt 'm hier online bekijken!

 

Afbeelding: Filmstill uit de documentaire 

Aanmelden nieuwsbrief