Ruim 700 vrijwilligers maken de Surinaamse slavenregisters openbaar

Een enorme groep vrijwilligers start op 21 juni met het invoeren van de Surinaamse slavenregisters via de website velehanden.nl. Het is een nieuw hoofdstuk in het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ dat meer inzicht wil geven in het Surinaamse slavernijverleden.

Maanden naartoe geleefd 
Eerder dit jaar brachten Coen van Galen (Radboud Universiteit) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) al 40.000 euro bij elkaar met hulp van vele honderden donateurs om het digitaliseren van de Surinaamse slavenregisters mogelijk te maken. Projectleider Van Galen kijkt nu uit naar een nieuwe fase in het project waarin de documenten door vrijwilligers worden ingevoerd en geanalyseerd. ‘Net als de vrijwilligers kan ik niet wachten om te beginnen, we hebben hier maanden naartoe geleefd.’

Vrijwilligers 
De historicus is blij met de grote en brede groep vrijwilligers: ‘Meer dan zevenhonderd mensen hebben zich aangemeld om mee te helpen. En het mooie is dat het mensen zijn van allerlei pluimage. Mensen met en zonder Surinaamse wortels, jong en oud, in Suriname en in Nederland.’ 

Zo'n 80.000 mensen geregistreerd
De afgelopen maanden kreeg het project al veel positieve reacties binnen. Van Galen: ‘Veel mensen zijn erg enthousiast om hun familiegeschiedenis te achterhalen en om mee te helpen om het slavernijverleden zichtbaar te maken.’ Vanaf 21 juni kunnen de vrijwilligers de slavenregisters op de site gaan analyseren en invoeren. In de slavenregisters staan naar schatting zo’n 80 duizend mensen geregistreerd die tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname in slavernij leefden. Slaveneigenaren moesten de mensen die in hun bezit waren registreren, inclusief geboortedatum, de naam van de moeder en veranderingen zoals geboorte, overlijden, vrijlating of verkoop, melaatsheid en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in slavernij.

Beschikbaar in 2018
Het is de bedoeling om de database per 1 juli 2018 aan het publiek beschikbaar te stellen via de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Van Galen: ‘Ons doel is om deze informatie beschikbaar te maken voor publiek en onderzoek. Het is een echt citizen science project: samen maken we wetenschappelijk en familieonderzoek mogelijk.’ Daarnaast werken ook studenten Geschiedenis van de Anton de Kom Universiteit van Suriname onder leiding van historicus Maurits Hassankhan mee aan het project. Zij gaan al het werk van de vrijwilligers controleren met de oorspronkelijke bronnen in het archief in Paramaribo bij de hand.


Het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ is een Surinaams-Nederlandse samenwerking tussen de Radboud Universiteit , de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Stichting voor Surinaamse Genealogie, het NiNsee en de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en CLARIAH.

 

 

Delen: