De derde Nationale Museumweek: ruim 400 musea doen mee

1508994 1703472973198150 3557400250334326664 n

 

Ruim 400 musea hebben allemaal een eigen 'pronkstuk' gekozen voor de Nationale Museumweek 2017. Van 3 t/m 9 april zijn deze stukken in musea door heel Nederland te bewonderen. Het thema van deze week is: 'Ons Echte Goud'. Allerlei activiteiten staan op de planning om een breed publiek kennis te laten maken met bijzondere objecten uit de museumcollecties die ons land rijk is.


Gouden Pronkstukken
Tijdens deze week staan de ruim 400 musea met hun pronkstukken in de schijnwerpers,
waarvan er drie in goud worden uitvergroot. Ze zijn te vinden op drukke openbare plaatsen door het hele land. De indrukwekkende grootte van deze pronkstukken maakt dat niemand meer om 'Ons Echte Goud' heen kan. Passanten worden geconfronteerd en hopelijk ook geïnspireerd door deze bijzondere objecten. Iedere onthulling wordt gepresenteerd door Klaas van Kruistum.

 

De officiële opening van de Nationale Museumweek is in Dordrecht met de onthulling van de enorme, gouden replica van de Letterkast (uit het Onderwijsmuseum) op zondag 2 april. Daarna volgt op dinsdag 4 april de onthulling van het Meisje van Yde (van het Drents Museum) in Assen. Met de enorme, gouden replica van De Ploeger in Helmond worden de onthullingen van de gouden pronkstukken afgesloten. Tot en met 9 april zijn deze pronkstukken in het openbaar, buiten de museummuren te bewonderen.


Museumstages en Gouden Gesprekken
Voor elk van de drie Museumstages op 3, 5 en 7 april is een politicus of een bestuurder
uitgenodigd om de maatschappelijke waarde van een museum zelf te exploreren. Aansluitend aan de stage vindt in datzelfde museum aan het eind van de middag het Gouden Gesprek plaats, waarbij die museumstagiair natuurlijk ook aanschuift. In deze gesprekken op Sublime FM komt de waardering voor museale collecties aan bod. Ze staan onder leiding van Hadassah de Boer.

 

Pop-up musea
Tijdens de Museumweek worden ook drie sprekende voorbeelden van
samenwerking tussen musea en onderwijs belicht. Het gaat om Museum de Fundatie met het Deltion College, Aviodrome met het ROC Flevoland en Museum Kranenburgh met de Berger Scholengemeenschap. Deze musea openen, in samenwerking met de scholieren en in het kader van de Museumweek, een pop-up museum in deze scholen.

 

Gouden Kader
Met het Gouden Kader proberen we iedereen te verenigen en letterlijk vast te leggen met ons echte goud. Alle deelnemende musea krijgen voorafgaand aan de Nationale Museumweek een gouden kader opgestuurd. Zodat het publiek maar ook museumdirecteuren, medewerkers en vrijwilligers zichzelf kunnen fotograferen met hun favoriete pronkstuk. Door het vervolgens te delen met #OnsEchteGoud op social media maakt iedereen kans op museale prijzen.

 

Man en Kunst
Op werkdagen is, na Nieuwsuur om 22.45 uur op NPO2, het programma ‘Man en Kunst’ te
zien, waarin Lucas de Man de mooiste verhalen aan de mooiste kunstschatten koppelt. Hij duikt in de geschiedenis van een bijzonder kunstwerk uit een Nederlands museum aan de hand van persoonlijke verhalen, feiten en weetjes. Nieuw dit jaar is dat Lucas de Man ook in vlogs kunstwerken belicht. Met deze online toevoeging kan Man en Kunst uit iedere provincie een topstuk uit de museale collectie uitlichten. De vlogs zijn in de aanloop naar de Nationale Museumweek vanaf 6 maart te zien op de social media kanalen van AVROTROS.

 

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met onze kunst en ons erfgoed, met onze museumschatten: ons échte goud!

 

Voor meer info, check de website van de Nationale Museumweek hier

Aanmelden nieuwsbrief