1 maart 1565: Rio de Janeiro wordt gesticht

1280px-Palácio Pedro Ernesto - Fundação da Cidade

 

Op 1 maart 1565 werd de stad Rio de Janeiro gesticht door de Portugees Estácio de Sá. Door deze stad te stichten claimden de Portugezen dit gebied en wilden zij andere Europeanen wegjagen. Rio groeide uit tot een enorme stad die bekendstaat om het carnaval en het enorme standbeeld van Christus de Verlosser.

 

'Januaririvier'
De stad ligt in de Baai van Guanabara. Deze baai werd op 1 januari 1502 ontdekt door Portugese ontdekkingsreizigers onder leiding van Gaspar Lemos. Zij dachten dat deze baai de monding van een rivier was, vandaar dat de stad de naam Rio de Janeiro kreeg, wat ‘Januaririvier’ betekent. De Portugezen vestigden zich in het gebied rondom Rio.


Antarctisch Frankrijk weggevaagd
In 1555 kwamen Franse kolonisten aan in Zuid-Amerika en zij stichtten op een eilandje in de baai van Rio de kolonie Antarctisch Frankrijk. In 1560 vielen de Portugezen de Franse kolonie aan en vernietigden deze. Om andere Europeanen uit het gebied weg te jagen besloten de Portugezen de stad Rio de Janeiro te stichten. Op 1 maart 1565 stichtte Estácio de Sá de gemeente São Sebastião do Rio de Janeiro. Met deze naam wilde Estácio de toenmalige Portugese koning, Dom Sebastião, eren.


Financieel centrum van de kolonie
De stad was in de 17de eeuw al een van de belangrijkste steden van de Portugese kolonie. Belangrijke handelsproducten die vanuit de haven van Rio verscheept werden waren suikerriet, goud en koffie. Door het winnen van goud werd Rio het financiële centrum van de Portugese kolonie en de stad werd mede hierdoor in 1763 de hoofdstad van de kolonie.


Hoofdstad van het Portugese rijk
In 1808 vielen de Fransen Portugal binnen en vluchtte de Portugese Koninklijke familie naar Rio. Hierdoor was deze stad korte tijd hoofdstad van het hele Portugese rijk. In 1889 werd Brazilië een republiek waarvan Rio de Janeiro de hoofdstad was. Ondertussen nam het belang van de stad af, zo was het inwonersaantal van de stad São Paulo in 1950 hoger dan dat van Rio. In 1960 verloor Rio de positie van hoofdstad aan de stad Brasilia. Ondanks dat Rio niet meer de hoofdstad is, is de stad een toeristische trekpleister. Elk jaar komen miljoenen bezoekers af op onder meer het befaamde carnaval.

 

Afbeelding: Stichting van Rio de Janeiro,  Quadro Fundação da Cidade do Rio de Janeiro, door: Antonio Firmino Monteiro (1855-1888). 

 

Bovenstaand artikel is een bewerking van een bericht dat eerder op IsGeschiedenis verscheen.

Aanmelden nieuwsbrief