Onbekende brieven verzetsheld George Maduro

thumbnail brief maduro

 

Onlangs werden ruim 350 brieven ontdekt in een kist in een loods op Curaçao. De bijzondere collectie is nu overgedragen aan het CBG (Centrum voor familiegeschiedenis), die al in het bezit is van een uitgebreid familiearchief van de Maduro’s . De gevonden brieven zijn van grote waarde. Ze werpen nieuw licht op de jonge jaren van George Maduro, naamgever van Madurodam.


Brieven van eigen hand
George Alvarez-Correa, de zoon van een van de zussen van George, kwam de brieven tegen toen hij in zijn opslag op zoek was naar het militaire uniform van Maduro voor een tentoonstelling. Het familiearchief bij het CBS bevatte tot op heden zeer weinig brieven van de hand van George Maduro zelf of van zijn ouders aan hem. Dit was uitzonderlijk, aangezien uit onderzoek van biografe Kathleen Brandt-Carey bleek dat George zijn ouders twee keer per week had geschreven vanaf zijn tiende (1926) tot ongeveer 1942 en zij hem. Een groot deel van deze vermiste brieven is ontdekt is dus nu gevonden.


Ontgroening bij het Corps
George Maduro correspondeerde regelmatig met zijn ouders. In zijn brieven wordt onder meer gesproken over zijn ontgroening bij het Corps (tijdens welke hij een ouderejaars in elkaar sloeg die hem aan het treiteren was) en zijn officiersopleiding bij de Cavalerie (waarvan hij bijna werd weggestuurd wegens klungeligheid). De brieven zijn van uitzonderlijke waarde doordat ze een bijzonder en zeer persoonlijk beeld van de jonge George Maduro schetsen. Daarnaast geven ze ook een mooi beeld van het Den Haag van de jaren 1920- 1940.


Wie was George Maduro?
De joodse Maduro werd op 15 juli 1916 geboren in Willemstad. Op 10-jarige leeftijd werd hij naar Den Haag gestuurd, waar hij de laatste twee jaren van de basisschool meemaakte en naar het gymnasium ging. Hierna ging hij rechten studeren in Leiden. In de meidagen van 1940 was Maduro officier der Nederlandse cavalerie en onderscheidde zich in de Slag om de Residentie. Na de capitulatie zat hij een periode vast in het Oranjehotel en ging na vrijlating in het verzet. Toen hij in september ’43 een aantal geallieerde piloten via Spanje naar het Verenigd Koninkrijk hielp ontsnappen werd hij verraden. Hij wist te ontsnappen en ging opnieuw in het verzet. Toen hij nogmaals werd opgepakt wist hij niet weer te ontsnappen: vlak voor de bevrijding stierf hij op 28-jarige leeftijd in concentratiekamp Dachau. Als monument voor hem (en andere verzetsstrijders) werd miniatuurstad Madurodam opgericht.

 

Afbeelding: Brief George Maduro, Foto: CBS

 

 

Aanmelden nieuwsbrief