Oude stadsmuur in Amsterdam ontdekt

Cornelis anthonisz vogelvluchtkaart amsterdam

 

Ter hoogte van de Singel bij het Kattengat is eind januari een unieke vondst gedaan. Het gaat om 27 grote natuurstenen uit de middeleeuwse stadsmuur (van het jaar 1480). De stenen zaten onder de waterlijn en kwamen tevoorschijn nadat een 19de-eeuwse stenen laag vanwege werkzaamheden werd verwijderd.

 

In originele staat
Op de oude stadskaart van Cornelis Anthoniszoon (zoals een deel hierboven afgebeeld uit 1557) staat deze muur ook al vermeld. Het is voor het eerst dat een gedeelte van deze oude stadsmuur in originele staat is aangetroffen. Er zijn wel een enkele losse steen van de middeleeuwse stadsmuur bekend die is ingemetseld in de kademuur van de Gelderse Kade.

 

Wat gebeurt er met de stenen?
De middeleeuwse stenen blijven nog even zitten. Er wordt gekeken hoe dit gedeelte bewaard kan worden. De geplande sloop van de resterende 19de-eeuwse kade wordt voortgezet.
In overleg met het stadsdeel en het Ingenieursbureau Amsterdam wordt gekeken tot behoud van deze bijzondere stenen overgegaan kan worden. De stenen kunnen niet op hun huidige plek blijven zitten. Wellicht zouden ze kunnen worden uitgenomen en geborgen, en daarna zo mogelijk herplaatst.

 

 muur10

Een 3D-model
Op de afbeelding van een 3D-model is te zien hoe de walmuur eruit ziet. Hierbij is het donkere gedeelte de oude muur die onder water zat.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief