Geschiedenis Binnenhof komt tot leven

Joust on the Hofvijver by Dutch School of the 17th century

 

Recent werd door Pro-demos (Huis voor democratie en rechtstaat) een bijzondere historische app gepresenteerd. Met behulp van een tablet kan de bezoeker een reis door de geschiedenis van het Binnenhof maken. Lopend langs de historische Ridderzaal en het Torentje kun je op je tablet in 3D-modellen zien hoe het Binnenhof eruitzag in verschillende tijdsperioden.

 

Verschillende tijdvakken
De 3D-modellen zijn gemaakt rond 4 verschillende jaartallen. Bijvoorbeeld het jaartal 1670, waarmee de app een prachtig uitzicht biedt op onder andere het oudste gebouw op het Binnenhof, de Ridderzaal. Ook kun je het Binnenhof anno 1860 bekijken, het jaar dat vele monumenten op het Binnenhof werden verbouwd. Ook is dit bestuurlijke centrum begin jaren '70 te bewonderen, nog voor de bouw van de plenaire zaal. Het laatste jaartal is 2016, dat vooral van waarde gaat zijn tijdens de grootscheepse renovatie van het Binnenhof die in 2020 gaat plaatsvinden.

 

Balkenende & zijn modelbouwautootjes
Elk tijdvak heeft twintig locaties van waaruit het gebied op de app in 360 graden bekeken kan worden. Naast de 3D-modellen geeft elke locatie algemene informatie, leuke anekdotes, politieke feitjes en architectonische wetenswaardigheden. Neem bijvoorbeeld de foto van voormalig minister-president Balkenende die plechtig poseert in het Torentje voor zijn verzameling modelbouwautootjes die hij daar had uitgestald.

 prodemos

 

Virtual reality in het museum
Steeds meer musea en (erfgoed)instellingen gebruiken dergelijke nieuwe technieken om de geschiedenis tot leven te brengen. In het Westfries Museum kun je bijvoorbeeld met een virtual reality-bril een wandeling door het Hoorn van 1650 maken en ook Het Scheepvaartmuseum is bezig met iets dergelijks door hun project 'Dare to discover', waarbij de bezoeker zich kapitein op een VOC-schip kan wanen door middel van virtual reality.

 

De 3D-Binnenhofapp is uitsluitend te huur in het bezoekerscentrum van Pro-demos, tegenover het Binnenhof. Voorafgaand aan je bezoek kun je een tablet reserveren via deze link

 

Afbeelding: De bebouwing van het Binnenhof langs de Hofvijver met een steekspel op het water; omstreeks 1625 - vijf jaar vóór de vroegste 3D-modellen uit de app. Haags Historisch Museum 

Aanmelden nieuwsbrief