Mexico 1968: bloedbad van Tlatelolco

Contingente ciencias AGN

 

De studenten-demonstraties van de Sixties, wie kent ze niet? Overal gingen studenten de straat op en vaak eindigde het in rellen. In Mexico vielen er echter honderden doden bij zo’n demonstratie. Rimko van der Maar legt uit waarom het niet toevallig is dat dit gebeurde met de Olympische Spelen van Mexico-Stad in het verschiet.

Lees meer...

Prinsjesdag: maar waar zijn die prinsjes?

Gouden koets

 

Het is weer de derde dinsdag van september: de koning houdt een troonrede, wordt toegejuicht, er zijn hoedjes, een balkon, een koets en een koffertje. Het is Prinsjesdag. Maar waarom heet dat eigenlijk zo? Vieren we niet veeleer de democratie dan het koningshuis? En bovendien: totdat Willem-Alexander in 2013 de troon besteeg werd de Nederlandse monarchie toch al ruim een eeuw gedomineerd door prinsessen en koninginnen?

Lees meer...

Jachtshows in Romeins Noord-Afrika

Sparreboom1

 

Dankzij films hebben we een beeld van de Romeinse gladiatorengevechten. In Gladiator wordt een leeuw tegen een gladiator ingezet, en we weten dat ook christenen voor de leeuwen werden gegooid. In amfitheaters in heel het Romeinse Rijk vochten jagers echter met gevaarlijke roofdieren. Anna Sparreboom onderzocht de jachtspektakels in de Noord-Afrikaanse provincies.

Lees meer...

Amerikaanse Revolutie: een nobele strijd?

Bilt1 ag-obj-101-001-pub-print-lg het heroische

 

De Amerikaanse Revolutie heeft bij het grote publiek in de VS het aureool van een nobele strijd. Aangevoerd door de ‘onverschrokken’ Founding Fathers, zoals George Washington, bevrijdden de strijders het land van de Britse ‘tirannie’. Maar wat zeggen historici ervan? Eduard van de Bilt zoekt naar het ware verhaal.

Lees meer...

Malta verslaat de Turken in 1565

Malta2

 

 

Net als Leeuwarden is Valletta, de hoofdstad van Malta, dit jaar Culturele hoofdstad van Europa. De stad werd vernoemd naar de dit jaar 450 jaar geleden overleden Jean de La Valette, grootmeester van de Maltezer ridderorde. Nog elk jaar in september herdenkt Malta hoe deze ridders het Turkse gevaar in 1565 definitief hebben afgewend. Joost Vermeulen vertelt in Geschiedenis Magazine het wonderlijke verhaal.

Lees meer...

Gezondheidszorg 5300 jaar geleden

Oetzi the Iceman Rekonstruktion 1

 

Helemaal fit zal Ötzi zich niet hebben gevoeld. De 5300 jaar oude ijsmummie Ötzi stierf waarschijnlijk aan een pijlwond, maar daarvoor had hij ook al last van zijn knieën, een flinke maag-darmparasiet en een rot gebit. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat hij zijn kwaaltjes niet zomaar hoefde te accepteren: zijn tatoeages en de kruiden die hij gebruikte wijzen op een verfijnd systeem van gezondheidszorg.

Lees meer...

Vijf aanraders voor Open Monumentendag

fort aan de klop te utrecht

 

In het weekend van 8 en 9 september worden in heel Nederland monumenten opengesteld. Dit jaar is het thema 'In Europa': wat verbindt Nederland op het gebied van kennis, kunst en architectuur met de rest van Europa? Er doen zo veel monumenten mee, dat keuzestress haast onvermijdelijk is. Jasper Buiting bespreekt vijf monumenten die de moeite van het bezoeken zeker waard zijn.

Lees meer...

Nationaal Museum Brazilië verwoest

brand nationaal museum brazilie

 

 

Op zondag 2 september brak er 's avonds brand uit in Nationaal Museum in Rio de Janeiro. Er raakte niemand gewond. De belangrijke collectie van ca. 20 miljoen objecten is vrijwel geheel verwoest. Skeletten van dinosauriërs, (kunst)voorwerpen uit de Egyptische, Griekse en Romeinse oudheid, en fossiele resten van Zuid-Amerikaanse samenlevingen van voor de komst van de Europeanen, zijn voorgoed verloren. Het gebouw ging in vlammen op.

Lees meer...

Tapijt van Bayeux online te bewonderen!

Bayeux Tapestry scene55 William Hastings battlefield

 

Als een middeleeuws stripboek vertelt het tapijt van Bayeux ons de (voor)geschiedenis van de slag bij Hastings. Daar kwamen op 14 oktober 1066 de legers van Harold Godwinson, de koning van Engeland, en Willem de Veroveraar, hertog van Normandië tegenover elkaar te staan. Volgens veel Engelsen de enige geslaagde invasie van hun eiland, en een belangrijk keerpunt in de geschiedenis. Het prachtig geborduurde tapijt dat waarschijnlijk gemaakt werd in Engeland, ontrolt zich nu helemaal online!

 

Lees meer...

Stierf Bredero aan liefdesverdriet?

Bredero

 

 

Heeft Bredero (1585-1618) zelfmoord gepleegd uit liefdesverdriet? René van Stipriaan, auteur van de nieuwste en veelgeprezen biografie De Hartenjager. Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero (Querido), acht dat waarschijnlijk al kan hij het niet 100% zeker bewijzen.

Lees meer...

Aanmelden nieuwsbrief