Herinneringen aan woonoord Schattenberg

kamp schattenberg

 

Op 21 maart 1951 meerde de Kota Inten aan in Rotterdam. Aan boord zaten de eerste Molukse voormalige KNIL-soldaten met hun gezinnen. Er zouden nog velen volgen. Ze werden ondergebracht in woonoorden verspreid door Nederland, onder meer in De Schattenberg, bij Westerbork. Geschiedenis Magazine sprak twee initiatiefnemers van een theaterproject over Molukse herinneringen: hoe was het het kampleven?

Lees meer...

Live restauratie schilderij Palmyra

Palmyra pixels

 

De beelden staan nog op ons netvlies gebrand: de door IS verwoeste ruïnes van Palmyra. Inmiddels is de wederopbouw begonnen. In het Allard Pierson museum wordt nu bovendien het bijzondere kunstwerk ‘Gezicht op de ruïnes van Palmyra’ van Gerard Hofsted van Essen gerestaureerd.

Lees meer...

Wie was Cornelis Haga?

Haga 1

 

Afgelopen week sloegen de veiligheidsdiensten groot alarm. Op het Islamitisch Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam zouden leerlingen salafistisch getinte lessen krijgen en een deel van het bestuur zou banden hebben met een terroristische organisatie. Maar waarom heet de in opspraak geraakte school eigenlijk zo? Wie was Cornelis Haga?

Lees meer...

'Groenten voeden niet'

Rubens 2

 

 

Het is deze week de Nationale Week Zonder Vlees. Er wordt aandacht besteed aan de gevolgen van vleesconsumptie. Een week geen vlees eten bespaart bijvoorbeeld zo'n 130 liter water per persoon. Eind 19de eeuw vond men het idee om geen vlees te eten nog ronduit bizar.

Lees meer...

Archief oorlogspaus eerder open

Paus Pius XII

 

De rol van Pius XII in de oorlog is al jarenlang een onderwerp van discussie onder historici. Sommigen zeggen dat hij zich onvoldoende verzette tegen de Jodenvervolging en het naziregime. Volgens anderen werkte hij in het geheim mee aan onderduikacties. Misschien kan de kwestie nu eindelijk worden opgehelderd.

Lees meer...

Kattenvrouw

Portrait of Henriëtte Ronner-Knip

 

8 maart is het weer Internationale Vrouwendag. Daarom aandacht voor een bijzondere vrouw: Henriëtte Ronner-Knip (1821 – 1909). Ze was broodschilder – een ongebruikelijk beroep voor vrouwen in haar tijd. Haar schilderijen, waar 19de-eeuwse dames goud geld voor betaalden, zijn t/m 12 mei te zien in het Stedelijk Museum Vianen.

Lees meer...

Mummie onthoofd

Pixels

 

 

Kortgeleden is het hoofd van een mummie gestolen uit de St. Michan’s kerk in Dublin. Hier zijn meerdere lichamen tentoongesteld, maar het 800 jaar oude lijk is de grote publiekstrekker. Bezoekers kunnen zelfs – heel voorzichtig – zijn hand schudden. Wie was deze man?

Lees meer...

Geboortedag Levi Strauss

Mijnwerkers

 

Het is misschien wel het meest gedragen kledingstuk ter wereld: de spijkerbroek. Gemiddeld bezitten we zo’n zes spijkerbroeken. De kans is dus groot dat ook u vanmorgen een spijkerbroek heeft aangetrokken. Dit hebben we aan de kledingfabrikant Oskar Levi Strauss te danken. Hij werd geboren op 26 februari 1829.

 

Lees meer...

Op jacht met de president

TR-Jacht

 

 

Honderd jaar geleden werd de Grand Canyon een officieel nationaal park en daarmee een beschermd natuurgebied. Maar hadden de dieren in de reservaten hier ook baat bij? Kirsten Weitering legt uit waarom de roofdieren in Yellowstone – het oudste nationale park ter wereld – zijn uitgestorven.

Lees meer...

Bouwers Stonehenge hadden lengtemaat

Bouwers van Stonehenge

 

Om de zoveel jaren laait de discussie weer op: hanteerden de bouwers van megalithische monumenten zoals hunebedden en steencirkels een vaste lengte-eenheid zoals onze meter of de Britse inch? Onderzoekers lijken nu het antwoord te hebben gevonden…

Lees meer...

Aanmelden nieuwsbrief