Hugo de Groot overnachtte niet in Baarlese herberg

Hugo de Groot

 

Al jaren wordt het in Baarle-Nassau/-Hertog beweerd: Hugo de Groot heeft tijdens zijn vlucht van Loevestein naar Antwerpen in 1621 overnacht in herberg De Zwaan in Loveren bij Baarle. Sinds het verhaal in 2008 ook in de Bosatlas van de geschiedeniscanon is opgenomen is het zelfs tot officiële geschiedenis verheven. Maar wat blijkt? Het is niet waar. Onderzoek rond het Marikenpad, de reconstructie van de historische route van Nijmegen naar Antwerpen, heeft dat uitgewezen.

Lees meer...

Leer oude Utrechtse teksten ontcijferen

UtrechtsArchief

 

Het Utrechts Archief laat mensen online oefenen met het lezen van oude, handgeschreven Utrechtse teksten. Op de website www.watstaatdaer.nl kan iedereen vanaf nu zelf aan de slag met bijzondere teksten uit de Utrechtse geschiedenis.

 

Lees meer...

Het raadsel van Stonehenge

Clerinx1 RP-T-1892-A-2631 CROP

 

Stonehenge blijft fascineren, en ook het archeologisch onderzoek naar dit monument in Zuid-Engeland gaat nog altijd door. Een raadsel van de laatste jaren: dat Stonehenge in steen werd uitgevoerd terwijl de mensen zelf in huizen van hout en leem woonden. Herman Clerinx betoogt dat dit voor de prehistorische mens allesbehalve ongerijmd was.

Lees meer...

Archeologen onderzoeken 300 jaar oud VOC-schip

300jaar

 

 Het VOC-schip De Rooswijk wordt onderzocht en deels opgegraven. De Nederlandse Oost-Indiëvaarder was met een waardevolle lading onderweg naar Indië toen het schip verging bij de Goodwin Sands in Kent in januari 1740. Het wrak wordt bedreigd door natuurlijke omstandigheden, zoals stroming en verschuiving van zandlagen, en door duikers die het wrak regelmatig bezoeken. Tijdens een verkennend onderzoek op het wrak in 2016 is dit extra duidelijk geworden. De Nederlandse en Engelse ministeries van Cultuur hebben besloten om het onderzoek een vervolg te geven.

Lees meer...

Zwarte farao's dromen van de Egyptische troon

Vermeulen 4

 

Ze golden heel lang als zwarte bezetters, de Nubische farao’s die tussen 730 en 650 v.Chr. in Egypte regeerden. Ze gedroegen zich echter heel Egyptisch, legt Joost Vermeulen uit, in tegenstelling tot de Assyriers die na hen Egypte veroverden.

Lees meer...

Paul Kruger - vrijheidsstrijder of onderdrukker?

Kruger5

 

Paul Kruger (1825-1902) verdedigde als president van Transvaal zijn land tegen de Britse imperialisten. In Nederland maakte dat hem tot een held. Maar hoe kwam hij aan dat land? Bas Kromhout zocht het uit.

Lees meer...

Spectaculaire archeologische vondsten in Tiel

1.Tiel persfoto Romeins Balsamarium met badhuisscenes aanzicht 2 2de of 3de eeuw na Chr

 

Bij opgravingen op bedrijvenpark Medel in Tiel zijn opmerkelijke objecten uit de Romeinse tijd ontdekt. Spectaculair is de vondst van een beeld van de god Jupiter en een grafsteen met inscriptie ‘DEAE’ (aan de godin). Ook zijn er maar liefst 2500 bronzen voorwerpen opgegraven, waaronder een unieke en zeldzame zalfpot (balsamarium) gedecoreerd met liefdesgoden (Eroten) in reliëf. Dergelijke objecten worden bij hoge uitzondering in Nederland aangetroffen en zijn dan vaak afkomstig van villa’s of tempels. De betekenis van de vondsten op deze locatie is vooralsnog een mysterie.

Lees meer...

De derde Nationale Museumweek: ruim 400 musea doen mee

1508994 1703472973198150 3557400250334326664 n

 

Ruim 400 musea hebben allemaal een eigen 'pronkstuk' gekozen voor de Nationale Museumweek 2017. Van 3 t/m 9 april zijn deze stukken in musea door heel Nederland te bewonderen. Het thema van deze week is: 'Ons Echte Goud'. Allerlei activiteiten staan op de planning om een breed publiek kennis te laten maken met bijzondere objecten uit de museumcollecties die ons land rijk is.

Lees meer...

Kijkje in de keuken | Deel II

keuken

 

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: Maarten van Rossem over JFK, de wondere wereld van de vliegtuigpioniers Wilbur en Orville Wright, voorbereidingen voor Geschiedenis Magazine live en de hoogtepunten van onze Tweede Wereldoorlog-special.

Lees meer...

29 maart 1814 - Nieuwe grondwet ingevoerd

Grondwet 1814

 

Den Haag 1814 – De Fransen zijn weg, Nederland is bevrijd. Een commissie wordt direct aan het werk gezet om een nieuwe grondwet te ontwerpen. Voor het eerst komt Nederland onder het gezag van een koning te staan. Op 29 maart 1814 werd de nieuwe grondwet van kracht.

Lees meer...

*  Uw e-mailadres

*
  Voer de code in: