Bouw piramides: nieuwe ontdekking

Kheops-Pyramid

 

 

Hoe zijn de piramides preceis gebouwd? Het is een mysterie… Een nieuwe vondst in een oude Egyptische albaststeengroeve brengt ons een stapje dichterbij de oplossing.

Lees meer...

400 jaar geleden: Synode van Dordrecht

synode van dordrecht 2

 

Op 13 november is het 400 jaar geleden dat de Synode van Dordrecht begon. De synode moest na roerige jaren van religieuze twisten de rust terugbrengen in de Republiek. Fred van Lieburg vertelt hoe het ook alweer zat en laat zien hoe zich een openbare religieuze zuivering voltrok…

 

Lees meer...

100 jaar einde WO I: Terug naar de Somme

 

I begraafplaats

 

 

Op 11 november is het honderd jaar geleden dat de strijdende partijen de gevechten beëindigden. Maar wat kunnen wij ons nog voorstellen bij de Eerste Wereldoorlog? Ankie Lok ging naar Noord-Frankrijk en onderzocht hoe dichtbij ze nog kon komen: een verkenning aan de hand van het landschap van de Somme en een brief van schrijver en soldaat Robert Graves.

Lees meer...

Gastronomie, gezondheid en Napoleon

 Gabriels1 Boilly Gourmand

 

Ooit was Parijs berucht om de slechte kwaliteit van de in openbare eetgelegenheden geserveerde maaltijden. Buitenlandse reizigers klaagden steen en been. Jos Gabriëls onderzocht hoe dit alles veranderde onder invloed van Napoleon en 18de-eeuwse ideeën over clean eating.

Lees meer...

Riddertoernooi: hoezo edel steekspel?

2 ridders

 

 

Een middeleeuws toernooi! We zien twee geharnaste ruiters voor ons. In volle vaart proberen ze elkaar uit het zadel te stoten. Ze strijden om de eer of om de bewondering en liefde van een adellijke dame. Dit klopt allemaal. Maar, stelt Miente Pietersma, het toernooi begón heel anders.

Lees meer...

Lezen in de middeleeuwse stad

Meester van de Vrouwelijke Halffiguren Maria Magdalena schrijvend 1e helft 16e eeuw olieverf op doel 52x42 cm Zwitserland Galerie Jonckheere

 

 

Middeleeuwers konden niet lezen. De middeleeuwse stad was een rumoerige bende. Rust, reinheid en regelmaat waren enkel te vinden in de afzondering van het klooster. Tenminste, zo luiden de clichés. De nieuwe tentoonstelling ‘De stad als Klooster’ in het Museum voor Religieuze Kunst (MRK) laat zien dat het anders zat: burgers lazen in de late middeleeuwen dezelfde religieuze teksten als kloosterlingen.

Lees meer...

Column | Anton van Hooff

Anton van hooff - foto column

 


Het is dit jaar honderd jaar gelden het Romeinse keizerschap ten einde kwam. In de overvloed aan herdenkingen aan de Eerste Wereldoorlog en revoluties dit najaar, sneeuwt dat eenvoudig onder. Anton van Hooff zet het allemaal nog even op een rij.

Lees meer...

100 jaar geleden: Troelstra ruikt revolutie!

Troelstra1 Pieter Jelles Troelstra A Hahn

 

Eind oktober 1918: in de Gelderse kazerne De Harskamp breken rellen uit. Gemobiliseerde soldaten steken uit honger en verveling hun barakken in brand. Voor Troelstra is het één van de tekenen: ook in Nederland is de tijd rijp voor revolutie!

Lees meer...

F-site: vrouwen in de geschiedenis

cleo

 

Cleopatra zal in uw geschiedenisles nog wel aan bod gekomen zijn, maar de Mongoolse prinses Khutulun of de geleerde Anna Maria van Schurman...? Vrouwen zijn in het geschiedenisonderwijs tamelijk onzichtbaar. F-site, een nieuwe website over vrouwen in de geschiedenis, moet dat veranderen. Ook een bezoekje waard wanneer u niet meer op school zit!

Lees meer...

Maquette 4de-eeuws Rome gerestaureerd

plaatje rome

 

In het Brusselse Museum Kunst & Geschiedenis begint eind dit jaar de restauratie van een bijzonder schaalmodel van 4de-eeuws Rome. De maquette beslaat een oppervlakte van 44 m2. En voordat de restauratie kan beginnen, moeten eerst alle steegjes, raampjes en hoekjes zorgvuldig worden schoongeborsteld…

Lees meer...

Aanmelden nieuwsbrief