Geschiedenis Magazine editie 3 2017

Nu verkrijgbaar in boekhandel en kiosk! Voortaan Geschiedenis Magazine thuis ontvangen?

Profiteer van de speciale aanbieding:
1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 én cadeaus!

 

Cover GM 3

Maarten van Rossem over Kennedy: was JFK inderdaad één van de beste Amerikaanse presidenten?

Door Maarten van Rossem
Op 29 mei zou John F. Kennedy 100 jaar zijn geworden. Hij was en is voor velen een held. Maar was JFK ook een goede president? Die vraag kan door niemand beter worden beantwoord dan door Maarten van Rossem , die al een leven lang wordt gefascineerd door de Amerikaanse politiek en geschiedenis.

De zwarte farao’s brachten Egypte weer tot bloei


Door Joost Vermeulen
Rond 770 voor Christus namen de Nubiërs de macht over in het Egyptische Rijk. Deze zwarte farao’s luidden een hernieuwde bloeiperiode in die zich kan meten met de hoogtijdagen van de farao’s die we uit de geschiedenisboekjes kennen.

Soestdijk vóór 1674: republikeins broeinest


Door Thera Coppens
Voor Soestdijk in 1674 over ging in handen van de Oranjes, was het landhuis een broeinest van republikeinse sympathieën. Thera Coppens brengt deze vergeten geschiedenis voor het voetlicht.

Politiek in Frankrijk: nog steeds een hofcultuur


Door Niek Pas
Na de Franse Revolutie van 1789 was het afgelopen met het absolute koningschap in Frankrijk, maar dat betekent niet dat de hofcultuur is verdwenen. Integendeel, de Franse politiek is – veel meer dan die in de omliggende monarchieën – doordrenkt van archaïsche rituelen. Hoe ver dat gaat, leest u in dit onthullende én onthutsende artikel.

Het raadsel van Stonehenge


Door Herman Clerinx
Stonehenge blijft fascineren, en het archeologisch onderzoek naar dit monument in Zuid-Engeland gaat onverminderd door. Wij gaan in op de interessantste kwestie van dit moment.

1e missie Rode Kruis: de Frans-Duitse Oorlog, 1870


Door Ad van Liempt
Anderhalve eeuw geleden, op 19 juli 1867, tekende koning Willem III het Koninklijk Besluit dat zou leiden tot de oprichting van het Nederlandse Rode Kruis. Drie jaar later brak, tot ieders consternatie, de Frans-Duitse oorlog uit. Kon de jonge vereniging dat wel aan? Ad van Liempt over hoe de jonge vereniging deze vuurproef doorstond.

‘Het Chicago van Zuid-Afrika’. Sophiatown, Johannesburg


Door Paul Knevel
Binnenkort op tv, in de serie over Zuid-Afrika: beelden van een wijk in Johannesburg die niet meer bestaat. Dit was in 1955 de eerste zwarte wijk die gesloopt werd vanwege de Apartheid. Geschiedenis Magazine laat de wijk nog een keer tot leven komen.


Voortaan Geschiedenis Magazine thuis ontvangen? 
1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 + cadeaus!
Proefabonnement (2 nummers) voor slechts € 9,50


SPECIAL Tweede Wereldoorlog

 

Jaren ’30: straatgevechten tussen links & rechts


Door Lynn Baas
Met geweld de straat veroveren hoorde bij de fascistische en nationaal-socialistische ideologie. Ook in Nederland. Hoewel de NSB verkondigde dat ze via verkiezingen aan de macht wilde komen (om vervolgens de democratie af te schaffen), raakten haar militarische Weerbaarheidafdelingen (WA) regelmatig slaags met antifascisten.

Westerbork: schandvlek van ‘onze’ marechaussee


Door Frank van Riet
In de eerste jaren van de oorlog bleef Westerbork wat het ook voor de oorlog al was geweest, een opvangkamp voor Joodse vluchtelingen. Maar op 1 juli 1942 nam de bezetter Westerbork over en maakte het tot een Durchgangslager. In augustus waren al vijftien treinen met Joden naar Auschwitz vertrokken. En wie bewaakte het kamp? De bewoners, samen met ‘onze Marechaussee’.

Voedseldroppings: waarom pas ná de Hongerwinter?

Door Ingrid de Zwarte
De voedseldroppings eind april en begin mei 1945 behoren tot de krachtigste symbolen van de Bevrijding. Maar waarom kwamen ze niet eerder? De Nederlandse regering in Londen wist immers dat de bevolking tijdens de koude Hongerwinter gebrek leed.

Was de Waffen-SS wel een elite-eenheid?

Door Rob Hartmans
De Waffen-SS, ooit opgericht als Hitlers lijfwacht, groeide al snel uit tot een elite-eenheid met een reputatie van wreedheid én militaire effectiviteit. Maar klopt die reputatie wel met de werkelijkheid? Bleef de Waffen-SS een elite-eenheid waartoe alleen de besten van de besten werden toegelaten?

WO II als moreel kompas. Hoe lang nog?

Door Bas Kromhout
De jonge historicus Ewoud Kieft gaat de confrontatie aan met Mein Kampf. Hij kijkt door een wetenschappelijke bril naar dit meest beruchte boek aller tijden, maar vertelt ook wat Hitlers woorden bij hem persoonlijk oproepen. Het lezen van Mein Kampf is voor Kieft een methode van zelfonderzoek. Eén die hij iedereen aanbeveelt. Geschiedenis Magazine sprak met hem.

Geschiedenis Magazine editie 2 - 2017

Dit nummer ligt nu in boekhandel en kiosk. Voortaan Geschiedenis Magazine thuis ontvangen?

Profiteer van de speciale aanbieding:
1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 én cadeaus!

Cover GM 2-2017


Het Wilde Westen, hoe was het echt?

Door Rob Kroes
We kennen het Wilde Westen vooral uit films en boeken. Maar hoe was het er echt? Geschiedenis Magazine duikt in de wereld van revolverhelden, cowboys en indianen.

1692: heksenjacht in dorpen bij Boston

Door Marianne Mooijweer
In 1692 woedde in dorpen rond Boston een heksenjacht. Het begon met een aantal tienjarige meisjes die ineens raadselachtige toevallen kregen. Zelf beweerden ze dat ze behekst waren. Ze waren niet te beroerd de boosdoeners ook aan te wijzen: mannen en vrouwen uit hun eigen dorp, soms hun eigen familieleden. Tijdens de tientallen processen die volgden demonstreerden de meisjes voor de rechtbank dat de duivel en zijn handlangers hen van een afstand bestuurden.

 

Britse soldaten WOI weigeren te sterven als maagd

Door Mike Harmsen
Vlak voor WO I was de seksuele moraal in Engeland gefundeerd op fatsoen en terughoudendheid. Veel jonge soldaten hadden voor ze in de loopgraven gingen vechten weinig tot geen seksuele ervaring of kennis. De oorlog veranderde dit.

 

Keizer Trajanus deed alles goed

Door Anton van Hooff
Keizer Trajanus ontving een wel heel bijzonder eerbetoon. Na 114 mocht hij zich Optimus noemen, ‘de beste vorst’. Waarom was Trajanus zo’n goede keizer?

 

Vrijheidsstrijder of onderdrukker?

Door Bas Kromhout
Paul Kruger (1825-1902) verdedigde als president van Transvaal zijn land tegen de Britse imperialisten. In Nederland maakte dat hem tot een held. Maar hoe kwam hij aan dat land?

Voortaan Geschiedenis Magazine thuis ontvangen? 1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 + cadeaus!
Proefabonnement (2 nummers) voor slechts € 9,50


Special Gezond! In de special ondermeer:

 

Gezond leven sinds de Middeleeuwen

Door Catrien Santing
Wie denkt dat we pas recent geobsedeerd zijn door gezond eten en leven, vergist zich. Al in de Middeleeuwen vonden adviezen over gezondheid én een gelukkig leven gretig aftrek. Een mini-special over matigheid voor monniken en honing als remedie tegen melancholie.


Remedies tegen liefdesverdriet

Door James Kennaway
Kun je onwel worden van liefde? Jazeker, dacht bijvoorbeeld de Franse dokter Jacques Ferrand. Zijn Erotomania uit 1623 was een compendium vol middeltjes tegen overmatige liefde, waaronder aderlaten en een klysma van hennepzaadjes. Ooit hoorden liefde en lust tot het terrein van de dokters.

 

Scheid het uit!

Door Ruben Verwaal
Dokters hadden in de 18de eeuw grote aandacht voor alles wat de patiënt eet, drinkt én uitscheidt. Hun leefregels gingen verder dan alleen een dieet. Minstens zo belangrijk was overvloedigheid ledigen. Regels voor het eten van bepaalde voedingsmiddelen, gedrag en het lozen van lichaamssappen liepen naadloos in elkaar over. Het ging om de balans.

 

Oud worden en gezond blijven

Door Rina Knoeff
Koningin Emma bezat een foto van hem: de 110-jarige 'Methusalem van Groningen' Waarom werden Wouter van Doeveren en andere mensen uit de noordelijke provincies zo oud? Artsen in in de 18de eeuw wisten het wel: de koude wind en veelvuldige regen gaven ziekmakers geen kans.

 

Verdwenen in de 19de eeuw

Door Reinier Spreen
Dieren sterven in versneld tempo uit. Ecologen en biologen klinken steeds gealarmeerder. Dat was wel anders toen in 1883 in Artis de laatste quagga stierf. IJzingwekkend stil bleef het destijds. Door een misverstand met de Boeren had niemand door dat deze zebra-soort uit Zuid-Afrika op uitsterven stond.

 

Parijs in opstand, rechtse greep naar de macht, 1934

Door Ivo van de Wijdeven
In de jaren dertig roerden extreem-rechtse groeperingen zich in heel Europa. Ook in Frankrijk. Daar probeerde een menigte boze burgers in 1934 het parlement te bestormen. Ze wilden een sterke leider die orde op zaken zou stellen. Er vielen 20 doden.

 

En verder…

  • De kwestie: in elk nummer vraagt Maurice Blessing twee historici om stelling te nemen in een actuele kwestie
  • Griekse vluchtelingen uit Klein-Azië, ze staan op ieders netvlies: de vluchtelingen op de Griekse eilanden voor de Turkse westkust. In de berichtgeving over de vluchtelingencrisis kwam nooit naar voren dat gelijksoortige taferelen zich op precies deze plek al vaker hadden afgespeeld.
  • Verzet tegen een wrede kolonisator in Namibië (Duitsers in Namibië, interview met Connie Braam)

Geschiedenis Magazine 1 - 2017

Profiteer van de speciale aanbieding:
1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 én cadeaus!

GM-01-2017 cover

Rebel tegen Rome

500 jaar geleden spijkerde Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkerk van Wittenberg. Reden voor een special over deze controversiële hervormer die in opstand kwam tegen Rome, de Duitse keizer trotseerde, een ex-non trouwde en de Reformatie startte.

Luther en de overheid

Door Francis Boer
Luther lijkt het prototype van de rebel. Maar was hij dat ook? Er is om te beginnen onduidelijkheid over zijn stellingen. Spijkerde hij ze wel echt tegen de deur? En waarom koos hij partij tegen zijn eigen aanhangers in de Boerenoorlog?

Luther en de vrouwen

Door Herman Selderhuis
Je zou kunnen zeggen dat Luther de vrouw van de regen in de drup hielp. Dat wil zeggen: van het klooster in het huishouden. Of Luther positief dacht over vrouwen is onderwerp van heftig debat. Aan de ene kant zei hij: ‘Onkruid groeit snel, daarom groeien meisjes sneller dan jongens.’ Aan de andere kant sprak hij zijn eigen vrouw aan met ‘mijn bazin, mijn Mozes, mijn predikante’.

Luther in de Lage Landen

Door Erika Kuijpers
Lutheranen hadden een moeilijke start in de calvinistische Republiek. Onder meer omdat ze voor Alva kozen. Maar halverwege de zeventiende eeuw groeide de Lutherse kerk toch uit tot de derde religie van het land. Hoe kwam dat?

Het geheime wapen van de Reformatie: de spotprent

Door Henk Slechte
Zonder de uitvinding van de boekdrukkunst was de Reformatie nooit zo’n succes geworden. Vooral spotprenten bleken een doeltreffend wapen, waarvan beide kampen gretig gebruik maakten. We nemen u mee op een hilarische reis langs pausezels, narrenschepen en een Luther met 7 koppen.

Geschiedenis Magazine voortaan thuis ontvangen? Profiteer van de aanbieding!

1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 + cadeaus!
Proefabonnement (2 nummers) voor slechts € 9,50

DE KWESTIE: ‘Sorry zeggen voor het verleden is onzin’

Moeten we excuses aanbieden voor slavernij en voor buitenproportioneel geweld tijdens de oorlog in Indië? In onze nieuwe rubriek DE KWESTIE geven twee historici hun mening over een prikkelende stelling. Deze keer: ‘Sorry zeggen voor het verleden is onzin’.

1785: Drama op een Zeeuws slavenschip

Door Ruud Paesie
In 1785 kwamen de slaven op een Zeeuws schip in opstand, kort voor de reis naar West-Indië zou beginnen. De opstand liep uit op een drama.

Mata Hari was wél een spion

Door Rhodri Jeffreys - Jones
Margaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari, werd een eeuw geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, ter dood veroordeeld voor spionage. Ten onrechte, beweren velen. Maar Mata Hari was wel degelijk een spion.

COLD CASE (1907): Moord op Indische verzetsleider

Door John Klein Nagelvoort
In 1907 werd een Indische verzetsleider gedood door de marechaussee. Was het zelfverdediging of moord? In deze cold case is recent een ontbrekend puzzelstukje ontdekt.

Byzantium: keizer moest luisteren naar het volk

Door Bert Overbeek
Byzantijnse keizers werden afgebeeld met een aureool. Zij waren immers Gods vertegenwoordiger op aarde. Toch moesten Byzantijnse keizers luisteren naar de wensen van het volk. Geliefd inspraakmoment: de paardenrennen.

En ook nog:

• Een Jappenkamp in China Mieke Melief
• Hoe Lviv / Lemberg zijn bevolking kwijtraakte Marc Jansen
• Vrouwen achter de toonbank Tessel Pollmann
• De vele gezichten van Mustafa Kemal Atatürk [Erik Jan Zürcher]

Geschiedenis Magazine thuis ontvangen? Profiteer van de speciale aanbieding:

1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 + cadeaus!
Proefabonnement (2 nummers) voor slechts € 9,50

Geschiedenis Magazine nummer 8 - 2016

Geschiedenis Magazine voortaan thuis ontvangen?

Profiteer van de speciale aanbieding:
1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 én cadeaus!

GM 8 2016 voorlopig

 

Prins Maurits: militair genie

Auteur: Mike Harmsen
Op de cover van het decembernummer van Geschiedenis Magazine prijkt prins Maurits. Anders dan zijn vader Willem van Oranje, die uitblonk als charmante diplomaat, was Maurits een ijzervreter. Tijdens veldtochten was hij soldaat onder de soldaten, maar Maurits was ook een geniaal vernieuwer. Zijn militaire innovaties veranderden de oorlogvoering voorgoed, sommige ervan werden tot in de 19e eeuw op grote schaal toegepast.

 

Terreurgolf: anarchisten slaan toe rond 1900

Auteur: Ivo van de Wijdeven
Rond 1900 werd de westerse samenleving getroffen door een golf van terreuraanslagen. Niet alleen prominenten zoals keizerin Sissi en de Amerikaanse president McKinley vonden de dood, voor het eerst waren ook burgers het slachtoffers, onder meer bij een bomaanslag op een Parijs’ café. Hoe gingen de westerse overheden om met deze terreurdreiging?

 

Machtige vrouwen in het Oude Egypte

Auteur: Joost Vermeulen
‘Meesteresse van het huis’, zo wordt in de Oudegyptische literatuur de vrouw vaak genoemd. Haar plaats in de samenleving lijkt duidelijk: de vrouw bestierde het huishouden, buitenshuis was de man baas. Toch speelden in het oude Egypte vrouwen een verrassend grote rol in het openbare leven.

 

Begin van de NSB

Auteurs: Robin de Slaa en Edwin Klijn
De partij die Anton Mussert 85 jaar geleden uit de grond stampte, was niet meteen een succes. Pas toen landelijke kranten aandacht aan de NSB besteedden, en andere fascistische partijtjes er een potje van maakten, stroomden de leden toe.

 

Doodsvijanden: Lodewijk XIV vs. Willem III

Auteur: Luc Panhuysen
Zonnekoning Lodewijk XIV meende dat de Franse veiligheid het best was gediend met pontificale agressie. Het was een misvatting. Hij stuitte op een briljante tegenstander, de Nederlandse prins Willem III van Oranje, die hem meesleurde in een maalstroom van geweld waardoor de Franse veiligheid steeds meer in het gedrang kwam. Alsof je de krant van vandaag openslaat.

1875: Hollandse dame vecht tegen de Turken

Auteurs: Wim van den Bosch en René Grémaux
Vrouwen vechten tegenwoordig mee in het leger, maar in de 19e eeuw was een vrouw aan het front hoogst uitzonderlijk, zeker in de voorste gelederen. De Nederlandse Jenny Merkus was zo'n uitzondering: ze streed in de Balkan tegen de Turken. De buitenlandse pers was lyrisch over haar moed maar Nederlandse kranten waren terughoudender.

 

Wel of geen held? Waarom Van Speijk ‘dan liever de lucht in’ ging

Auteur: Ronald Prud'homme van Reine
Jan van Speijk liet in 1831, tijdens de Belgische Opstand, bij Antwerpen een schip ontploffen. Volgens de overlevering deed hij dat om de eer van de Nederlandse vlag te redden. Hij werd dan ook vereerd als held. Maar was hij dat wel? Waarom nam Van Speijk26 bemanningsleden mee in een zelfgekozen dood?

 

Geschiedenis Magazine voortaan thuis ontvangen?

Profiteer van de speciale aanbieding:
1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 én cadeaus!

Geschiedenis Magazine 7 - 2016

Geschiedenis Magazine voortaan thuis ontvangen?

Profiteer van de speciale aanbieding:
1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 én cadeaus!

GM 7 cover

 

De fantastische reizen van Marco Polo en Ibn Battuta

Auteur: Maaike van Berkel 
We wisten het lang niet zeker, of Marco Polo wel echt in China was. Hij vertelde bijvoorbeeld niets over de ingeboden vrouwenvoeten. Maar nu is het toch aangetoond. Een gedetailleerde vergelijking tussen zijn reisverslag en wat we weten van het Mongoolse rijk van de 13de eeuw, neemt twijfel weg. Er was altijd enige scepsis over zijn populaire reisboeken. Fabels hoosrde nu eenmaal bij middeleeuwse reisverhalen. Twijfel trof ook Ibn Battuta uit Tanger, die net na Polo in China zou zijn geweest.

 

Bakkeleien over de Hongaarse grenzen

Auteur: Ivo van de Wijdeven
Sinds 2013 is het in Hongarije verboden om de Stefanskroon te beledigen. Volgens de overlevering was die nog gedragen door Stafnus de Heilige (975 - 1038), de eerste koning van Hongarije. De Stefanskroon is hét nationale symbool van Hongarije, minstens net zo belangrijk voor sommige politici als de grenzen die het land voor de Eerste Wereldoorlog had. 

 

De Romeinse Limes

Auteur: Herman Clerinx
De Romeinen bewaakten hun rijksgrens, maar in het binnenland hadden ze geen soldaten nodig, dachten ze. Dit bleek een vals gevoel van veiligheid. Plunderaars wisten keer op keer de grenzen te passeren. Rond 275 verbleven Germanen zelfs een hele winter in het westen van het rijk, tot in Spanje toe. Overal grepen ze wat hun aanstond, bij voorkeur juwelen en goud, zilver en brons.

 

De zuidgrens van de Republiek

Auteurs: Frans van Eekelen
In 1648 kwam er met de vrede van Munster eindelijk een eind aan de oorlog met Spanje. Overal in de Republiek waren nu de priester verjaagd en protestantse predikanten benoemd. De grenzen in ´Staats-Vlaanderen' en 'Staats-Brabant' waren nog niet officieel vastgesteld. Op zondagen was het een komen en gaan van katholieke en protestantse kerkgangers over en weer. De discussies liepen hoog op.

 

Het Wilde Westen als uitdaging

Auteur: Marianne Mooijweer
In 1960 waren er ook presidentsverkiezingen in Amerika. John F. Kennedy won met de slogan 'The New Frontier'. Zijn landgenoten begrepen heel goed dat hij met frontier (grens) geen harde lijn bedoelde, maar een grensverleggend antwoord op een uitdaging. De bron van deze metafoor: de sinds de 18de eeuw westwaarts voortrollende grens tussen (blanke) beschaving en wildernis. De laatste fase was het Wilde Westen uit de film.

 

Patriotten in Frankrijk

Auteurs: Edwina Hagen
De patriotten, de 18de eeuwse revolutionairen van Nederland, wisselde intensief ideeen en ervaringen uit met de gelijkgestemden van over de grens en zelfs van overzee. Tijdens hun ballingschap in Frankrijk kibbelden ze over de toekomst.... en geld. 
 

Guerrillaoorlog in Atjeh

Auteur: John Klein Nagelvoort
De Atjehers op Sumatra weigerden hun onafhankelijkheid op te geven. Hun strijd tegen de ´ongelovige´ Nederlanders had een islamitische lading. Met guerrillatechnieken maakten ze het de militairen tijdens de Atjehoorlog (1873 - 1914) knap lastig. We volgende een aanvoerder van een eenheid. 

 

Clandestien

Auteur: Jan Brauer
Nieuwe Duitse bedrijven voor technologische hoogstaand wapentuig vestigden zich in Nederland, na W.I.I. Hiermee ontdook Duitsland de internationale afspraken. Gecamoufleerd als Nederlandse firma's droeg deze industrie in de jaren' 30 volop bij aan de Duitse herbewapening.

 

Bosjesmannen

Auteur: Bas Kromhout
in het achterland van Kaapstad vond vanaf ca 1770 een genocide plaats. Eerst werden de Bosjesmannen (San) van hun land en voedsel beroofd. Vervolgns werden ze opgejaagd als wilde dieren. De daders: Nederlands sprekende calvinisten. 

 

Naar het oosten

Auteur: Geraldien Frijtag
Vijfduizend Nederlandse trokken in de oorlog naar nazi-kolonisatieprojecten in het oosten. Vooral NSB'ers deden eraan mee. Hartstochtelijk pleitbezorger was Meind oud Rost van Tonningen, president van De Nederlandsche Bank en fervent partijlid. 

 

Geschiedenis Magazine voortaan thuis ontvangen?

Profiteer van de speciale aanbieding:
1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 én cadeaus!

Geschiedenis Magazine 6 - 2016

Geen nummer meer missen? Profiteer dan nu van de aanbieding: 1 jaar Geschiedenis Magazine voor slechts € 37,50 (i.p.v. € 63,50) én cadeaus t.w.v. € 75,80

Cover nr. 6

 

De onbereikbare Amerikaanse Droom

Auteur: Laura Visser-Maessen
Veel zwarte Amerikanen hoopten dat Barack Obama ‘hun’ leider werd. Maar hij heeft zich nooit zo geprofileerd. De euforie van zijn verkiezing is vervangen door onbehagen over de uitzichtloze problematiek van ‘zwart Amerika.’ Zou krachtiger leiderschap iets hebben uitgehaald? Hoe pakten voorgangers van Obama het aan?

 

Foto's als aanklacht

Auteur: Anneke van Veen
De bekende amateurfotograaf Jacob Olie liet in zijn foto's gewone mensen zien, het dagelijks leven rond 1900. Daarom wordt Olie wel eens een sociale fotograaf genoemd. Er zijn echter fotografen die dat predikaat meer verdienen. Hun beelden schokken nog steeds.

 

Einsteins grootste blunder

Auteur: Dirk van Delft
Albert Einstein publiceerde een eeuw geleden zijn Algemene Relativiteitstheorie. Tijdens de aanloop leunde hij zwaar op collega’s van de Leidse universiteit. Ook hielpen ze hem de consequenties ervan beter te doorgronden. Deze keer in de ‘Hollandse Cirkel’ rond Einstein: astronoom Willem de Sitter.

De ontembare Anna Paulowna (1795-1865)

Auteur: Henk Slechte
Pleinen en straten zijn naar haar genoemd, maar was ze echt geliefd, Anna Paulowna? Ze was het jongste zusje van de regerende tsaar Alexander I. In 1816 trouwde ze met de Nederlandse kroonprins Willem. Het was een verstandshuwelijk dat niettemin goed uitpakte. Aan het hof gedroeg ze zich hooghartig én liefdadig, zoals het een Romanov betaamde. Ze maakte zich de omgangsvormen van haar nieuwe vaderland nooit helemaal eigen.

 

Tegen de tijdgeest 

Auteur: Bas Kromhout
Nederland op de barricade tegen de Apartheid dat beeld hebben we op ons netvlies, met demonstraties en manifestaties van bijvoorbeeld de Boycot Outspan Aktie. Maar er waren hier ook mensen die de Apartheid juist verdedigden. Vooral begin jaren zestig ontving de Zuid-Afrikaanse premier Hendrik Verwoerd stapels fanmail uit Nederland. Hij reageerde er enthousiast op. Uit recent archiefonderzoek blijkt dat hij de bewonderaars in Nederland als waardevolle bondgenoten in de slag om de publieke opinie beschouwde.

 

De grote brand van Londen

Auteur: Marianne Mooijweer
Hoeveel mensen er precies zijn omgekomen bij de immense vuurstorm die in september 1666 het hart van London verwoestte, is niet bekend. Officiële lijsten komen niet verder dan tien. Ongeloofwaardig, want dit stuk van de stad huisvestte ongeveer 80 000 mensen, een zesde van het totale aantal inwoners van London. Aan een stukje gesmolten aardewerk, kort geleden opgedoken, is te zien dat er temperaturen van 1700 graden Celsius geheerst hebben. Alle kans dus dat er meer doden waren maar dat de lichamen verkoold zijn. Ook zijn er na de brand slachtoffers gevallen door kou en ontbering.

 

Geschiedenis als omweg voor kritiek

Auteur: Tom Verschaffel
De Hongaarse cineast Miklós Jancsó (1921-2014) was één van de meest toonaangevende filmmakers van zijn land. Hij debuteerde en realiseerde het grootste deel van zijn films onder het communistisch bewind. Cultuurmakers en dus ook cineasten kenden in Hongarije, in vergelijking met de meeste andere Oostbloklanden, een relatief grote vrijheid, al was die uiteraard niet onbeperkt. Rechtstreekse kritiek op het regime of op een gebeurtenis als de onderdrukking van de opstand van 1956 was verboden, maar wie zich daar niet aan bezondigde, kon min of meer ongestoord werken.
Zoals gebruikelijk in dergelijke omstandigheden, zochten kunstenaars manieren om zich toch uit te spreken. Een beproefde methode was de omweg van de geschiedenis. Ze kozen onderwerpen en settings die in het verleden lagen en ogenschijnlijk niet veel met actuele toestanden te maken hadden, maar door de toeschouwers toch als een commentaar daarop konden worden begrepen.

 

Politiek zonder grote woorden

Auteur: Henk te Velde
Het is binnenkort weer Prinsjesdag. De besprekingen in de Tweede Kamer krijgen daarna altijd veel aandacht op tv. Nederlandse politici zijn echter zelden meeslepende redenaars. Dit is altijd zo geweest. In de Tweede Kamer hebben de heren twee eeuwen lang rustig met elkaar overlegd en compromissen gesloten. Voor meeslepende retoriek gingen de Nederlanders naar de kerk, niet naar de Kamer.

 

De sagen vertellen de waarheid

Auteur: Herman Clerinx
De geschiedschrijving van Amerika en de Vikingen kan op de schop. Het is al lang bekend dat op Newfoundland een Vikingnederzetting is geweest, en dat dus niet Columbus maar Noormannen als eerste Europeanen het Amerikaanse continent hebben ontdekt. Ook de sagen beschreven het al, maar het werd pas dit jaar aangetoond dat het niet bij een eenmalig bezoek bleef.

 

Migranten als prestigeobject

Auteur: Sven Meeder
In de geschiedschrijving van de Karolingische cultuur krijgen Ieren altijd een grote rol toebedeeld. Zo tussen 600 en 800 zouden geëmigreerde Ierse geleerden onevenredig veel hebben bijgedragen aan het geestelijk leven op het vasteland. Wie de bronnen erop naslaat, ziet inderdaad veel Ierse namen. Maar wat betekent dat precies?

 

De voodoo-revolutie

Auteur: Leendert van der Valk
Slaven in de Franse kolonie Saint-Domingue kwamen in 1791 in opstand tegen hun onderdrukkers. Na twaalf jaar bloedige strijd stichtten hun leiders de republiek Haïti. De opstandelingen werden geïnspireerd door de Franse Revolutie én Afrikaans-Caraïbische voodoo-rituelen. Symbolisch is wat een opstandeling bij zich droeg toen hij omkwam in de strijd. Hij had Franse pamfletten over de rechten van de mens op zak, en een groot pakket spullen om vuur te maken; op zijn borst droeg hij een fetisj van kruiden, stukjes bot en haar. De revolutie begon met voodoo, vuur en Verlichting.


Voortaan Geschiedenis Magazine thuis ontvangen?  Profiteer van de speciale aanbieding:


1 jaar Geschiedenis Magazine voor slechts € 37,50 + cadeaus!

Proefabonnement (2 nummers) voor slechts € 9,50

Geschiedenis Magazine 5 -2016

Er ligt weer een prachtig nummer in de winkel. Lees er hier meer over!
1 jaar Geschiedenis Magazine voor slechts € 37,50 (i.p.v. € 59,95) én cadeaus t.w.v. € 75,80

 

GM-05 2016 voorlopig

Special beeldenstormen 

Auteur: Erica Kuijpers
Deze zomer is het 450 jaar geleden begon de Nederlandse Beeldenstorm op 10 augustus 1566 in het West-Vlaamse Steenvoorde. De beweging verspreidde zich snel naar het oosten en noorden. Katholieke kerken en kloosters werden gezuiverd van heiligenbeelden en crucifixen, alles wat geassocieerd werd met de mis: ook hosties, altaren en priesterlijke gewaden moesten er op veel plaatsen aan geloven. Het vernielen van heilige beelden, plaatsen of objecten was in 1566 niet nieuw en evenmin uniek- West-Europees.

 

Symboolpolitiek in India

Auteur: Gijs Kruijtzer
Als IS beelden uit oude culturen vernielt, denkt iedereen te weten: deze moslims voeren op extra fanatieke wijze hun religieuze plicht uit. Het idee is dat de islam beelden van levende wezens verbiedt en dat moslims dat gebod altijd gehoorzaamd hebben. Hoe ging het dan toe in India? Hier kwamen vanaf omstreeks het jaar 1000 veroveraars binnen die de islam aanhingen. Hoe gingen zij om met de beelden van hindoes en boeddhisten?

 

Lak aan afgodsbeelden, heilige eiken en runderen

Auteur: Rob Meens
In 772 trok Karel de Grote het gebied van de Saksen binnen. Hij verwoestte een heiligdom dat de Irminsul heette en roofde het goud en zilver dat de Saksen er geofferd hadden. Karel handelde mogelijk uit religieuze motieven maar bracht de Saksen op deze manier ook een forse symbolische klap toe, die zeker politiek effect had. Zo bekeken verschilde het optreden van deze grote christelijke vorst niet van dat van IS in Palmyra. Karel bedacht dit niet zelf: hij imiteerde de tactiek van missionarissen als Willibrord en Bonifatius, die op hun beurt weer geïnspreerd waren door paus Gregorius de Grote.

 

Dat beeld bewoog écht! – Byzantijns geloof in bovennatuurlijke krachten

Auteur: Raf Praet
Onder de Byzantijnse keizers Leo III en Leo V mocht niemand meer beelden maken of vereren. De precieze oorzaak van de twee golven van iconoclasme in de 8ste en 9de eeuw is ondanks veel onderzoek nog steeds niet duidelijk. Beide begonnen na een ongeluksmoment voor de Byzantijnen: een vulkaanuitbarsting in Constantinopel en de kroning van Karel de Grote in 800. De bronnen over deze turbulente tijd zijn vooral afkomstig van de overwinnaars. Wie goed leest, merkt echter dat beide partijen zeer sterk geloofden in de bovennatuurlijke krachten van afbeeldingen. Dat kon Gods kracht zijn, maar ook een demonische. Dit aspect is altijd onderbelicht geweest.

De macht van paus Innocentius III

Auteur: Peter Raedts
Kruistochten tegen moslims en ketters staan op zijn naam, hij bemoeide zich vergaand met het beleid van koningen en was een onvermoeibaar kerkhervormer. Paus Innocentius beschouwde zichzelf als hoogste leider in de wereld. Hoe realistisch was dat?

 

Vechten in Spanje, ‘omdat het moest’

Auteur: Yvonne Scholten
De Spaanse burgeroorlog is ons velen bekend. Minder bekend is dat Nederlandse linkse jongeren op eigen houtje naar Spanje vertrokken om te vechten tegen de fascisten. Welke jongeren kwamen tot deze drastische keus, wat waren hun beweegredenen? Honderden vonden de dood in Spanje of kwamen verminkt terug. Werden de overlevenden met open armen ontvangen in Nederland?

Het elitaire begin van het buurthuis

Auteur: Christianne Smit
In Nederland is het heel gewoon: een buurtcentrum waar wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten of een cursus kunnen volgen. Het lijkt een echt Nederlands, laagdrempelig fenomeen, maar het gaat terug op een Engels initiatief van rijke, bezorgde burgers. Zij wilden er ook zélf wonen en lesgeven.

 

Rivalen in thee en textiel

Auteur: Chris Niertrasz
We associëren de Verenigde Oost-Indische Compagnie met specerijen als nootmuskaat en peper. Inderdaad begon de handel op Azië daarmee, maar in de 18de eeuw concentreerde de Compagnie zich op thee en textiel. Ze koos voor import van goedkope soorten om zo een grotere markt te kunnen bedienen. Haar grote concurrent, de Engelse East India Company, deed lange tijd juist het tegenovergestelde. Maar waarom? Het antwoord schuilt in de bedrijfsarchieven. Nieuw onderzoek heeft voor het eerst de Nederlandse en Britse import van thee en textiel in de 18de eeuw in kaart gebracht. Overheidsregels bleken een sleutelrol te spelen in het ondernemingsbeleid.

 

Vadertje Lenin gaat omver

Auteur: Francis Boer
Ook in het recente verleden was er in Europa een beeldenstorm. In Moskou en andere steden in de voormalige Sovjet-Unie gingen na 1991 tal van beelden van communistische aartsvaders tegen de vlakte. Lange tijd stonden ze voor patriottisme en de nieuwe heilstaat, maar het waren inmiddels vooral zinnebeelden van onderdrukking geworden.

 

Koning na de revolutie – Lodewijk XVIII (1814-1824)

Auteur: Jos Gabriels
Lodewijk maakte de Franse Revolutie van 1789 van dichtbij mee. Het hoofd van zijn oudste broer de koning viel onder de guillotine. Zelf was hij 23 jaar balling. In 1814 kwam hij terug naar Parijs als de nieuwe koning. De vraag was wat voor vorst hij zou worden. Moest hij beantwoorden aan het ideaal van zijn reactionaire aanhangers die een volledige herstel wilden van het absolute koningschap, waarbij het parlement weinig te zeggen had? Of juist streven naar een modernere, constitutionele monarchie?

 

De Europese lente van 1848: democratische revoluties in Parijs en Berlijn

Auteur: Geerten Waling
1848 is bekend als het revolutiejaar in Europa, in tientallen steden en gebieden braken in de eerste maanden van 1848 opstanden uit. De meest verbluffende kant van 1848 was echter de razendsnelle ontwikkeling van een democratische politieke cultuur. In Berlijn en Parijs, twee van de belangrijkste revolutionairen steden, was deze ontwikkeling het sterkst. De gebeurtenissen daar in het jaar 1848 geven inzicht in het ontstaan van onze moderne democratieën, maar ook over de totstandkoming en werking van politieke partijen.

 


Geschiedenis Magazine voortaan thuis ontvangen? Profiteer dan nu van de aanbieding:

1 jaar Geschiedenis Magazine (8 nummers) voor slechts € 37,50 (i.p.v. € 59,95)én cadeaus t.w.v. € 75,80


 

Geschiedenis Magazine 4 - 2016

Nu in boekhandel en kiosk, het zomernummer van Geschiedenis Magazine. Geschiedenis Magazine voortaan thuis ontvangen? Profiteer van de speciale aanbieding:


1 jaar Geschiedenis Magazine voor slechts € 37,50 (i.p.v. € 59,95) én cadeaus t.w.v. € 75,80


GM 4 2016

 

De onvervulde droom van Catharina de Grote

Emmanuel Waegemans
Tsarina Catharina II ging de geschiedenis in als mannenverslindster en formidabele veroveraar die Rusland weer op de kaart zette. Maar voor alles was zij een hervormer die zich liet inspireren door de grote geesten van haar tijd. Haar plannen voor een betere, rechtvaardiger samenleving gingen zo ver dat ze op veel verzet stuitten, uit onverwachte hoek, namelijk de mensen die ze een beter leven wilde bezorgen.

Hoe wreed waren de kruisvaarders echt?

Piet Leupen
Jeruzalem, 1099. De kruisridders waden door het bloed, de verdedigers van de stad zijn massaal afgeslacht. Zo vertellen de kroniekschrijvers het tenminste. In het Midden-Oosten is de inname van Jeruzalem nog steeds hét voorbeeld van de gruweldaden van de kruisvaarders. Maar waren de kruisvaarders echt zo wreed? Het lijkt erop dat de kroniekschrijvers de gruweldaden sterk hebben overdreven. Maar waarom deden ze dat?

Jacobus I van Engeland: openlijk homoseksueel

Marianne Mooijweer
Jacobus Stuart, zoon van Mary Queen of Scots, werd in 1567 koning van Schotland. Hij was toen één jaar oud. Zesendertig jaar later, in 1603, volgde Jacobus Elizabeth I op als koning van Engeland. Dat hij openlijk homoseksueel was, was geen belemmering. Men grapte onder elkaar over 'Queen James' en wie iets van de koning wilde probeerde dat nogal eens door een frisse knappe jongens als boodschapper te sturen.

Amateur-historicus Poetin: klopt zijn Oekraïne-claim?

Hans Thuis
Rond 1110 tekenden Kievse monniken in de Nestorkroniek de geschiedenis op van hun grootvorstendom, het land Roes. Volgens enkele Russische historici, onder wie de amateur-historicus Vladimir Poetin, wordt hier de geboorte van de Russische staat beschreven en is Oekraïne dus onlosmakelijk onderdeel van Rusland. Maar klopt die claim wel? Wij zochten het uit.

Hooikoorts: onbekend voor 1900

Merel Klein
Zodra het weer beter wordt en de pollen in de lucht komen, begint het: hooikoorts. Maar vóór 1800 klaagde niemand daarover. Hoe zit dat?

Wie schrijft het best over het Oude Rome?

Bert Overbeek
Tom Holland en Mary Beard schreven kort na elkaar een boek over het Oude Rome. Welk boek is hert beste?

De Acte van Verlatinge (26 juli 1581) verdient een nationale feestdag

Anton van Hooff
Op 26 juli, vindt Anton van Hooff, moet Nederland voortaan feestelijk vieren dat de Staten-Generaal op die dag in 1581 een ongehoorde stap zetten: ze zwoeren hun koning Filips II af. Hierna ging het land verder als onafhankelijke republiek. Waarom staan we daar zo weinig bij stil?

1916: Nederlandse journalist sneuvelt bij Verdun

Nico van der Woude
De slag bij Verdun eiste 700.000 doden en meer dan een miljoen gewonden. De gemiddelde levensverwachting in de loopgraven beliep veertien dagen. Nederland was neutraal, maar naar schatting vijfhonderd Nederlanders vochten onder Franse vlag. Onder hen de destijds beroemde journalist Jules Hedeman.

Waarom de Pasjeswet mislukte

Bas Kromhout
Zijn grote migratiestromen te beheersen? Het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime probeerde de trek van zwarten naar de steden in te dammen met een draconisch pasjessysteem. Het had nauwelijks effect.

Alexander von Humboldt (1769-1859): ontdekkingsreiziger én wetenschapper

Dirk van Delft
Vanaf zijn vroegste jeugd was Alexander von Humboldt gefascineerd door de natuur en hoe je die kon ordenen. Hij werd een beroemd ontdekkingsreiziger en beschreef als eerste de aarde als één organisch geheel. Niet voor niets heet zulk soort onderzoek nog steeds ‘Humboldtiaanse wetenschap’. Hij was er een meester in.

Dit nummer niet missen maar nog geen abonnee? Profiteer van de speciale aanbieding

Geschiedenis Magazine voortaan thuis ontvangen? Word abonnee! 

Geschiedenis Magazine 3 - 2016

BewerkGeschiedenis Magazine voortaan thuis ontvangen? Profiteer van de speciale aanbieding:

1 jaar Geschiedenis Magazine voor slechts € 37,50 (i.p.v. € 59,95) én cadeaus t.w.v. € 75,80

In dit nummer:

GM 3 - 2016Nero: psychopaat of dwarse puber?


Door: Anton van Hooff

Als ‘wreed Romeins keizer’ (vier letters) is Nero een weggevertje in kruiswoordraadsels. Zijn reputatie is van oudsher beroerd. Meteen al door de antieke geschiedschrijvers werd hij vervloekt. Maar hij was hoogst populair bij het volk, na zijn dood stonden maar liefst drie valse Nero’s op. Hoe kon het zo uit de hand lopen?

 

SPECIAL WO II: Gestapo spioneerde al in jaren '30 in Nederland              
Door: Jan Brauer

Vanaf 1930 manifesteerde het opkomende Duitse nationaalsocialisme zich steeds nadrukkelijker in de Nederlands-Duitse grensstreek. Hier merkte men veel eerder dan in het binnenland dat er in het buurland wat veranderd was. De grensbewoners zagen nazi-propaganda, een groeiende stroom vluchtelingen en tal van incidenten aan de slagboom. Zelfs de Gestapo speurde over de grens naar spionnen.

 

SPECIAL WO II: De man die de Blitzkrieg uitvond

Door: Mike Harmsen

Op 20 mei 1940 heerste chaos en paniek bij de Geallieerden. Duitse tanks kwamen eindelijk tot stilstand aan de Franse kust. De ‘Panzer’ waren door de onbegaanbaar geachte Belgische Ardennen getrokken en hadden de Frans-Britse linies doorkliefd. In tien dagen tijd was Frankrijk verslagen. De man achter dit enorme en voor de buitenwacht onverwachte succes was de eigengereide Panzer-generaal Heinz Guderian. Zonder zijn tankdoctrine was de Tweede Wereldoorlog heel anders verlopen.

 


Dit nummer ligt sinds 15 april in de winkel. Geschiedenis Magazine voortaan thuis ontvangen? Profiteer dan nu van de aanbieding:
 
1 jaar Geschiedenis Magazine (8 nummers) voor slechts € 37,50 (i.p.v. € 59,95)én cadeaus t.w.v. € 75,80


 

 

SPECIAL WO II: Wat zocht Mussert op de Veluwe?

Door: René van Heijningen

Bij de ‘muur van Mussert’ in Lunteren wilde de Nationaal Socialistische Beweging het Nederlandse volk verenigen. De nsb stelde alles in het werk om een gewijde sfeer te scheppen rond een cultus van het vaderland. Maar het sloeg niet aan.

 

SPECIAL WO II: Waarom de Wehrmacht Hitler trouw bleef

Door: Maia Bijl

Er komt steeds meer aandacht voor de individuele Duitse soldaat. Wat dachten, voelden en wilden Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wat was hun motivatie om te vechten, vaak tot het bittere eind? Drie studies geven een antwoord.

Graf van koning Arthur blijft spoorloos 

Door: Herman Clerinx

De abdij van Glastonbury staat bekend als de plek waar koning Arthur zou begraven liggen. Hoewel Arthur in de mythologie thuishoort, blijft hij het voorwerp van wetenschappelijk onderzoek. Een recente studie zet de opgravingen in de abdij op een rijtje. Duidelijk blijkt hoe Glastonbury door politiek vernuft en commerciële handigheid tot een eersterangs bedevaartsoord uitgroeide.

 

De VOC maakte Taiwan ‘Chinees’

Door: Tonio Andrade en Tristan Mostert

China beschouwt Taiwan als afvallige Chinese provincie. Maar de partij van de nieuwe president die in mei geïnaugureerd wordt, Tsai Ing-wen, wil dat het eiland onafhankelijk blijft en zoekt daarvoor internationale erkenning. Begin 17de eeuw beschouwde China dit eiland echter nog helemaal niet als Chinees grondgebied. Het was de Nederlandse voc die ervoor zorgde dat Chinezen zich permanent op Taiwan gingen vestigen.

 

 

Copernicus leende van de Arabische wetenschap 

Door: Rienk Vermij

Copernicus is zo’n iconische geleerde dat zijn naam een sterk merk is geworden. Geen wonder dat hij nogal eens opduikt in de recente wetenschapsgeschiedenis. Niet vanwege zijn eigen ideeën, maar om die van anderen meer gewicht te geven.

 

 

Voor de Ierse onafhankelijkheid 

Door: Joost Augusteijn

Ierland herdenkt dit jaar voor de honderdste keer de Paasopstand van 24 April 1916. Nationalisten namen toen midden in de Eerste Wereldoorlog de wapens op tegen het Britse gezag. Hun opstand mislukte, maar legde toch de basis voor Ierlands onafhankelijkheid. Dit jaar moet de herdenking een feest worden voor alle Ieren, maar in het door conflicten verscheurde land was gezamenlijk herdenken lange tijd problematisch. Wat speelde er? Vijf vragen over de Ierse Paasopstand.

 

 


Dit nummer ligt sinds 15 april in de winkel. Geschiedenis Magazine voortaan thuis ontvangen? Profiteer dan nu van de aanbieding:
 
1 jaar Geschiedenis Magazine (8 nummers) voor slechts € 37,50 (i.p.v. € 59,95)én cadeaus t.w.v. € 75,80

Geschiedenis Magazine 2 - 2016

Nu in boekhandel en kiosk, het maartnummer van Geschiedenis Magazine. Geschiedenis Magazine voortaan thuis ontvangen? Profiteer van de speciale aanbieding:

1 jaar Geschiedenis Magazine voor slechts € 37,50 (i.p.v. € 59,95) én cadeaus t.w.v. € 75,80

In dit nummer:

GM nummer 2

Djenghis Khan: van outcast tot keizer


Door: Josephine van den Bent

Na de moord op zijn vader was Djenghis Khan jarenlang een outcast. Toch werkte hij zich op tot onbetwiste aanvoerder van de tot op het bot verdeelde Mongoolse stammen, die hij vervolgens drilde tot een onverslaanbare vechtmachine. Toen Djenghis Khan zijn laatst adem uitblies heerste hij over het grootste imperium dat de wereld ooit heeft gekend. Hoe kreeg hij dat voor elkaar?

Java was de hoofdprijs       
       
Door: Marianne Mooijweer

Thomas Stamford Raffles had al voorwerk gedaan toen de Engelsen in augustus 1811 met een oorlogsvloot in de baai van Batavia verschenen en Java van Nederland overnamen. Veel inheemse vorsten bleken mee te helpen de Nederlandse kolonialen met geweld te verdrijven. Niet zomaar uit zichzelf. Had Raffles de vorsten overtuigd dat de Britten het beter met hen hadden voorzien?

Special; vluchtelingen

Als je naar een vreemd land gevlucht bent, word je dan religieuzer? En hoe verwerken vluchtelingen traumatische ervaringen? Actuele vragen- maar ook vluchtelingen in de 16e tot in de 18e eeuw worstelden er ook mee.

Vluchtelingen zijn van alle tijden 

Door: Erika Kuijpers

In de lente van 1635 belegerden Franse en Hollandse troepen gezamenlijk de Brabantse stad Tienen, die in Spaanse handen was. Op 9 juni werd de stad gewelddadig ingenomen, geplunderd en in brand gestoken, ook werd er op grote schaal verkracht. De bevolking moest vluchten, maar waarheen?

Geschiedenis Magazine voortaan thuis ontvangen? Profiteer dan nu van de aanbieding:
 
1 jaar Geschiedenis Magazine (8 nummers) voor slechts € 37,50 (i.p.v. € 59,95)én cadeaus t.w.v. € 75,80

17e eeuw; immigranten bedenken: 'Het verhaal van de Republiek'

Door: Geert H. Janssen

Migranten waren tijdens de Gouden Eeuw allerminst een passieve minderheid die alleen kon overleven door zich aan te passen. Veel nieuwkomers en hun kinderen waren juist actief betrokken bij de vormgeving van de Nederlandse 17e -eeuwse cultuur. Vaak waren ze nog vaderlandslievender dan de autochtonen.Zo bedachten ze ‘Het verhaal van de Republiek’. 


18e eeuw: gevluchte patriotten dromen van terugkeer

Door: Edwina Hagen

Nederlandse patriotten vluchtten in 1787 het land uit na het herstel van het Oranjebewind. Hoe ondergingen zij hun ballingschap? Hun brieven vertellen een intrigerend, soms hartverscheurend verhaal.

1956: Nederlanders verwelkomen Hongaren; maar premier Drees wil quotum

Door: Ivo van de Wijdeven

De Hongaren die in 1956 op de vlucht sloegen voor de Sovjettroepen, werden in Nederland met open armen ontvangen door de bevolking. Het kabinet-Drees III was minder enthousiast. Er werd zelfs een quotum ingesteld, Nederland ving uiteindelijk veel minder vluchtelingen op dan andere Europese landen.

17e eeuw: Hugenoten doen massaal een beroep op de armenzorg 

Door: David van der Linden

In de 17e eeuw trokken talloze hugenoten uit Frankrijk naar de Nederlanden, op de vlucht voor godsdienstvervolgingen. Helaas liep onze Gouden Eeuw liep op z’n einde, velen moesten dan ook een beroep doen op de armenzorg. Die onzekerheid leidde tot een zoektocht naar de eigen identiteit, ‘het verhaal van de ballingschap’. Het werd een heroïsch verhaal, met scherpe contrasten, dat steeds verder wegdreef van wat er werkelijk was gebeurd.

Caesar was here

Door: Herman Clerinx

Was Caesar in Nederland? Ja, hij schepte er wel over op in zijn boek over de Gallische Oorlog, maar dat is lang beschouwd als dichterlijke overdrijving. Nu zijn echter volgens Leidse archeologen in de uiterwaarden van Maas en Waal bij het Brabantse Kessel sporen van een massamoord, een genocide, aangetroffen. De daders? Zeer waarschijnlijk de troepen van Caesar. 

Gewone Chinezen geloofden niet in Culturele Revolutie

Door: Bas Kromhout

De Chinese leider Mao begon vijftig jaar geleden met een grote zuivering in partij en samenleving: de Culturele Revolutie. De beelden gingen de hele wereld over: schreeuwende jongeren die hun docenten molesteerden, mensenmassa’s die met het Rode Boekje in de hand de woorden van Mao declameerden. Maar volgens China-kenner Frank Dikötter ging de revolutionaire overtuiging van de Chinezen helemaal niet zo diep. 

*  Uw e-mailadres

*
  Voer de code in: